Mos bestrijden met azijn? Lees hier het antwoord!

In elke straat zie je ze wel, huizen met mossen of groene aanslag op het dak. Schadelijk zijn die mossen gelukkig niet, een doorn in het oog meestal wel. Er zijn verschillende manieren om je dak te ontmossen. Maar mag je mos bestrijden met azijn?

Krijg gratis offertes voor de ontmossing van jouw dak

Mos bestrijden met azijn: is het gezond?

Kan ik mos op het dak bestrijden met azijn?

Als je daken vol mos zitten, mag je pure azijn gebruiken om komaf te maken met de groene indringer. Azijn heeft namelijk een dubbele werking: onverdunde azijn doodt niet alleen het mos en de algen, maar het reinigt ook je dak.

Je kan mos verwijderen met azijn door het te besprenkelen of met een verfroller gedompeld in azijn over je dakpannen te gaan. Je hoeft het azijn voor die beurten niet te verdunnen, maar het mag wel.

Er zijn mosbestrijders op de markt en die bestaan deels uit -jawel- azijnzuur. Die worden dan nog aangevuld met ijzersulfaten.

Hoe mos en groene aanslag verwijderen met azijn?

Met azijn kan je dus mos en groene aanslag van je dakbedekking verwijderen. Maar hoe begin je eraan? Om je dak te reinigen moet je enkele stappen volgen:

  1. Borstel het grootste vuil weg, zodat je makkelijk te werk kunt gaan.
  2. Breng de (onverdunde) azijn aan op de dakbedekking. Je kan dit met een plantenspuit of verfroller doen. Indien gewenst kan je de azijn ook aanlengen met water.
  3. Laat de azijn een uur intrekken. De azijn krijgt zo de tijd om de mossen en algen te doden.
  4. Spuit je dak schoon met de tuinslang.

👉 Een dak ontmossen is natuurlijk niet zonder risico’s. Zie je het niet zitten om zelf op je dak te kruipen? Raadpleeg dan een professionele dakwerker om je dak mosvrij te maken.

Is het mos teruggekomen? Laat je helpen door een professionele dakwerker

Hoe ontstaat mos op het dak?

Hoe komt het eigenlijk dat mossen zich op jouw dak vormen? Er zijn verschillende factoren die de groei van mossen stimuleren.

Hoe minder je dak de zon ziet, hoe groter de kans op mossen en groene aanslag. Ook de nabijheid van bomen stimuleren groene aanslag, door de schaduw die ze veroorzaken. Mos ontstaat namelijk op vochtige en donkere plaatsen.

Mos op dak

Is mos bestrijden met azijn goedkoop?

Als er mossen op jouw dak staan, dan is het gebruiken van azijn een goedkope oplossing om je dak te ontmossen. Voor iets meer dan een euro heb je al een liter azijn in huis.

Wil je extra kostenbesparend werken, dan kan je het azijn nog verdunnen. Merk je dat daardoor de mossen niet uitgeroeid worden, dan opteer je best voor pure azijn. Om je daken volledig mosvrij te houden, volstaan 1 à 2 azijnbeurten per jaar.

Is je dak volledig bedekt met een dikke laag mos of groene aanslag, dan kies je ook best voor een onverdunde sproeibeurt.

Zelf ontmossen of een professioneel bedrijf inschakelen?

Mos bestrijden met azijn
Wil je zelf je dakpannen schoonmaken? Dat kan gevaarlijk zijn!

Toch kan het ontmossen van daken een gevaarlijke onderneming zijn. Daarom zijn er gespecialiseerde ontmossingsbedrijven die perfect weten wat er met jouw dak aangevangen moet worden. Zij komen meteen ter plaatse met de beste producten om van jouw dak weer een schoon dak te maken.

Wil je de hulp van een professioneel dakwerker inschakelen? Vul dan onderstaand formulier in en vergelijk gratis offertes!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt