Slopen en herbouwen of renoveren? Zo maak je de juiste keuze

Heb je ervoor gekozen om je woning te renoveren? Of wil je slopen en heropbouwen? Voor je hiermee start is het van belang om te weten wat je wel en niet mag doen. Hoe je de juiste keuze maakt en welke premies je kan aanvragen bij sloop en heropbouw werken of renovatiewerken, dat lees je hier. 

Stappenplan 

Het kiezen van sloop en heropbouw werken of renovatiewerken kan een moeilijke keuze zijn. Toch zijn er een aantal stappen die je kan volgen om de juiste keuze te maken. 

De eerste stap is je informeren over wat wel en wat niet mag. Voor je aan de slag gaat met het uitvoeren van je plannen is het belangrijk om je grondig te informeren over wat je wel en wat je niet mag doen in je gemeente. Ga hiervoor langs bij het gemeentebestuur om de nodige vragen te stellen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je je huis niet mag slopen omdat het een beschermd monument is. De gemeente zal nakijken wat mag en wat niet mag op vlak van stedenbouwkunde en erfgoed wetgeving. 

De volgende twee stappen zijn het vaststellen van de staat waarin je woning is en wat je van je huis verwacht. Doe dit aan de hand van een architect of een aannemer. Deze zijn gespecialiseerd in het vaststellen van de staat van je woning. Ze gaan onder andere na: in welke staat de funderingen en draagstructuur zijn en of er vocht in de woning is. Het navragen van de haalbaarheid omtrent je werken is hier ook aangeraden zodat je weet of de werken mogelijk en realistisch zijn. 

De twee laatste stappen zijn het vaststellen van de eventuele verbeteringen en het opmaken van een financiële afweging. Indien je ervoor kiest om te renoveren moet je zeker nagaan of het haalbaar is om de verplichte energiedoelstellingen te behalen. Merk je dat het niet haalbaar is om het verplichte energielabel te behalen, dan is het slopen en herbouwen van je woning de beste keuze. Als laatste is het belangrijk om er een prijskaartje aan te hangen. Dit kan je doen aan de hand van de architect of aannemer die de staat van je woning komt evalueren. 

Sloop en heropbouw premie

De sloop en heropbouw premie kan je aanvragen wanneer je de afbraak van je woning combineert bij de heropbouw van een nieuwe woning. Hierbij ben je verplicht om een vergunningsaanvraag in te dienen. Sinds 1 januari 2021 geldt het verlaagd btw-tarief van 6% in elke gemeente onder strenge voorwaarden namelijk:

  • De woning moet een minimum van 5 jaar de enige en eigen woning van de eigenaar zijn.
  • De woning mag een maximum bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter hebben.

De aanvraag verloopt in twee stappen waarbij je eerst een online aanvraag indient op de website van de Vlaamse Overheid. Hierna stuur je aan het einde van je sloopwerken een bewijs door. Voor meer informatie kan je altijd kijken op de website van de Vlaamse Overheid.

Renovatiepremie

Heb je ervoor gekozen om renovatiewerken aan te gaan? Dan kan je de renovatiepremie aanvragen. Deze premie wordt vanaf 2022 samengesteld in één complete woning premie. Het bedrag waarop je recht zal hebben zal afhangen van je persoonlijk inkomen.

Momenteel bestaan er nog verschillende renovatiepremies maar vanaf eind 2021 zal de nieuwe renovatiepremie aangevraagd kunnen worden.