Prijs schoorsteenvegen: Een goedkope en noodzakelijke uitgave

Jaarlijks je schoorsteen laten vegen is geen luxe maar een noodzaak. Wie dat niet doet, maakt namelijk meer kans op een brand of CO-vergiftiging. Bovendien wordt een schouwbrand niet door de brandverzekering gedekt als die door nalatigheid is ontstaan.

Benieuwd naar de prijs van schoorsteenvegen?

Vergelijk gratis offertes

Prijs schoorsteenvegen: wat kost het?

Soort werkRichtprijs
Schoorsteenreiniging€60 – €100
Camera-inspectie€100

Bovenstaande tabel geven de richtprijzen weer. Er is namelijk geen exacte prijs voor schoorsteenvegen. De prijs die je betaalt is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Vervuilingsgraad: Hoe lang is het geleden dat je jouw schoorsteen liet reinigen? Hoe vuiler je schoorsteen, hoe duurder de rekening zal zijn die je betaalt. Het is bijgevolg beter voor jouw portemonnee om regelmatig de schoorsteenveger te bellen.
  • Locatie: Vergeet ook niet dat een schoorsteenveger zijn onkosten zal aanrekenen. Ga dus op zoek naar een vakman uit de buurt om de kilometervergoeding te beperken. Ook dat speelt een rol in de prijsbepaling.
  • Aantal rookkanalen: Hoeveel rookkanalen moeten er gereinigd worden? Het aantal rookkanalen bepaalt mee de prijs van schoorsteenvegen. Zo zal het reinigen van meerdere rookkanalen goedkoper zijn dan het schoonmaken van 1 kanaal.
  • Soort reiniging: Wie ook zijn centrale verwarming laat schoonmaken betaalt gemiddeld 50 euro meer.
Prijs schoorsteenvegen: Waarom je schoorsteen laten vegen?

De gemiddelde prijs voor schoorsteenvegen schommelt tussen 60 en 100 euro. Liet je een schoorsteenveger komen omwille van een slecht trekkende schouw maar is het probleem na reiniging nog niet opgelost? Dan vraag je de schoorsteenveger best om een camera-inspectie. Daarvoor moet je nog eens een kleine 100 euro neerleggen.

Gelukkig is er ook goed nieuws. Betreft het een privéwoning die ouder is dan 10 jaar? Dan geniet je van een verlaagd BTW-tarief van 6%  in plaats van de gewoonlijke 21%. Wie regelmatig zijn schoorsteen wil laten vegen, kan zijn vakman ook vragen naar een onderhoudscontract. Op die manier wordt jouw schoorsteen op tijd gereinigd en betaal je op termijn minder dan bij een eenmalige onderhoudsbeurt.

Het overwegen waard: het opvragen van een op maat gemaakte offerte is simpel, snel en gratis!

Vergelijk schoorsteenvegers

Waarom je schoorsteen laten vegen?

Verplichtingen omtrent schoorsteenvegen

Eerst en vooral is schoorsteenvegen in sommige gevallen verplicht. Is jouw schoorsteen aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie? Dan bent je verplicht om regelmatig een schoorsteenveger of erkende technicus uit te nodigen en de prijs van schoorsteenvegen te betalen. Met een centrale verwarming op stookolie of een vaste brandstof moet de schoorsteen zelfs jaarlijks gereinigd worden. Wie met gas verwarmt, moet maar om de twee jaar een afspraak maken.

Als je huurder bent in een woning met een schoorsteen aangesloten op een centrale verwarmingsinstallatie, dan is het jouw taak om voor een propere schouw te zorgen. De huisbaas moet enkel bijspringen als er grotere problemen zijn.

Schoorstenen van individuele stooktoestellen moeten niet verplicht gereinigd worden. Toch blijft het belangrijk om dat regelmatig te doen. Niemand betaalt graag extra stookkosten die voorkomen hadden kunnen worden. Een propere schouw stookt namelijk vlotter! Bovendien is het beter voor het milieu en voor de toestand van je eigen schouw om af en toe de schoorsteenveger te bellen.

Verminder het risico op schouwbrand

Prijs schoorsteenvegen

Tot slot vermindert een jaarlijks bezoek van een vakman ook het risico op schouwbranden. Roet is een gevaarlijke stof die heel brandbaar is wanneer het samenklit. Bovendien dekt de verzekering een schouwbrand niet als die door nalatigheid is veroorzaakt. Oppassen dus! Hetzelfde geldt voor de kans op CO-vergiftiging. Een schoorsteen vol roet heeft namelijk meer moeite met het doorlaten van verbrandingsgassen. Houd daarom de attesten van de schoorsteenveger altijd goed bij. Die moet je kunnen voorleggen als je aanspraak wil maken op een tussenkomst door de verzekering.

Tijd voor een schoorsteenreiniging?

Tijd om een schoorsteenveger te bellen? Het is altijd voordeliger om de prijzen van verschillende specialisten op voorhand te vergelijken. Vraag een offerte aan voor het te laat is!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Hoeveel schouwen heeft u?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.