Zout waterverzachter: Soorten zoutblokken, prijs en kwaliteit

Zout is absoluut nodig voor de goede werking van een waterverzachter of waterontharder, zeker als je de levensduur van je huishoudelijke toestellen wil verlengen. Een waterverzachter werkt dus op basis van zout. Lees hier meer over waterontharders, de verschillende types zout, de prijs van onthardingszout en de kwaliteit.

Heb je nog extra info of advies nodig? Stel gerust je vragen via onze offertepagina aan professionele installateurs in jouw buurt.

Ontvang tot 5 gratis offertes voor een waterverzachter

Waarom zout in waterverzachters/ waterontharders?

Zout waterverzachter

Waterverzachters of waterontharders gebruiken zout om het hard water uit je leidingen te ontkalken. Hard water is water dat veel kalk (calcium en magnesium) omvatten. Nadat het water is onthard, wordt het zacht water genoemd.

In de waterontharder gaat hard kraanwater door een cilinder met kunstharsdeeltjes. Dit wordt een ionenwisselaar genoemd. Kalk en magnesium “kleven” aan deze deeltjes waardoor de kalk en magnesium uit het water worden verwijderd en van hard water wordt zacht water gemaakt. Dat doet het onthardingszout onrechtstreeks door in te werken op de harskern in de waterontharder.

Dankzij de toevoeging van dat onthardingszout worden er harsbolletjes geactiveerd die kalk en magnesium uit je water filteren. Die techniek zorgt met andere woorden dat hard water zacht wordt en je sanitaire voorzieningen langer meegaan. Poetsen en wassen gaat ook veel beter met zacht water. Hard water laat heel wat kalksporen achter op je oppervlakken, waardoor je vaker zal moeten poetsen en het heeft een negatief effect op de levensduur van je huishoudtoestellen.

Maar ook voor je persoonlijke hygiëne zal je voordelen opmerken. Zacht water is veel beter voor de huid en je zal zelfs minder zeep of shampoo moeten gebruiken voor hetzelfde resultaat. Weeral wat centen per jaar uitgespaard met een waterontharder!

Daarnaast kan het ervoor zorgen dat water drinkbaarder wordt, als dat nog niet het geval zou zijn. Moest het al drinkbaar zijn zal het toch een stuk lekkerder worden. Er worden op de markt drie verschillende soorten zout voor waterverzachters of waterontharders verkocht.

Vraag advies aan een waterontharder-expert

Waterontharders zonder zout?

De meeste waterverzachters werken op basis van zout, maar er zijn ook systemen zonder zout. In plaats van ionenuitwisseling gebruiken zij andere technieken – zoals CO2 injectie – om hard water zacht te maken.

Waterverzachter zout: Verschillende types zout voor jouw waterverzachter

Het maakt niet uit in welke vorm het zout voor je waterontharder wordt aangekocht. Wat wel belangrijk is, is de kwaliteit.

Zout waterverzachter
👉 Opgelet! Keukenzout is geen geschikt alternatief. Het is noodzakelijk dat er regeneratiezout in de waterontharder gebruikt wordt.
  1. Ingedampt zout: Ingedampt zout (regeneratiezout) komt uit de mijnen en wordt grondig gereinigd voor het in jouw waterverzachter of waterontharder belandt. Ingedampt zout wordt in tabletten geperst die niet tot pap oplossen. Als gevolg tast het zout het materiaal van de waterontharder minder snel aan.
  2. Zeezout: Zeezout (regeneratiezout) wordt gedestilleerd uit verdampt zeewater en is verkrijgbaar in korrels en kristallen. Voor veel particulieren is zeezout de favoriete keuze in zout voor hun waterverzachter. Zeezout is namelijk niet de goedkoopste (en bijgevolg ook minst kwalitatieve) optie, maar ook niet de duurste. Die prijs-kwaliteitsverhouding spreekt veel waterverzachtergebruikers aan.
  3. Rotszout: Rotszout (regeneratiezout) komt voor als natuurlijk mineraal en wordt uit de bodem gehaald. Het gebruik van rotszout heeft een sterke invloed op de staat van je waterverzachter omdat het snel aankoekt. Het is namelijk niet makkelijk oplosbaar. Vergeet niet dat je zout waterontharder daarom regelmatig gereinigd moet worden om de levensduur optimaal te houden. Houd daar rekening mee wanneer je het kostenplaatje onderzoekt van een waterontharder.

Prijs zout voor waterverzachter

Voor een zak waterverzachterzout van 25 kg betaal je gemiddeld 10 tot 30 euro. Wat betreft de verschillende soorten onthardingszout is rotszout het goedkoopst en ingedampt zout het duurst. Dat komt omdat de kwaliteit van ingedampt hout het hoogst is en voordeliger is voor de waterontharder zelf.

Het is aangeraden om op voorhand de prijzen van het type onthardingszout voor je waterverzachter te vergelijken, zodat je kan ontdekken of je wel degelijk voordeel doet met een zoutcontract via je installateur. Dat is namelijk niet altijd het geval. Soms is het in de winkel of online goedkoper dan bij je persoonlijke leverancier.

Hoeveel zout? Een gemiddeld gezin heeft jaarlijks 100 kg onthardingszout nodig om zijn waterverzachter of waterontharder draaiende te houden, tenzij het water heel hard zou zijn en je waterverzachter meer onthardingszout nodig heeft. Dat zou in totaal uitkomen op een dikke 40 euro per jaar. Dat is natuurlijk niets vergeleken met de winst van zacht water, de langere levensduur van je apparaten en minder energieverbruik.

Ga dus voor het juiste type zout.

Offertes onderhoud waterverzachter

Sommige leveranciers bieden contracten aan om je zoutvoorraad op frequente basis aan te vullen, bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse onderhoudsbeurt van je waterontharder. Hoewel zo’n onderhoudsbeurt belangrijk is, is het niet altijd nodig om een abonnement voor zout aan te gaan.

Laat je alvast adviseren en ontvang tegelijk gratis prijsoffertes voor het onderhoud van je waterverzachter.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type dienst zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.