Hoeveel kosten zonnepanelen? Prijzen & tips

Zonnepanelen: prijs zonnepanelen installatie
Zonne-energie is hot. Overal waar je kijkt, duiken zonnepanelen op. De prijzen voor zonnepanelen zijn de laatste jaren dan ook sterk gezakt. Maar hoeveel kosten zonnepanelen nu precies? En hoe vind ik de panelen met de beste prijs-kwaliteit verhouding?

De ‘prijs’ van zonnepanelen

Laten we met een klein geheimpje beginnen: dé prijs van een zonnepaneleninstallatie bestaat eigenlijk niet. Verschillende factoren hebben een invloed op de prijs, waardoor een op maat gemaakte offerte onmisbaar is. Wie zonnepanelen wil leggen, mag zich dus niet blind staren op de eindprijs. Het is dus zaak om met alle factoren rekening te houden.

1. De zonnepanelen zelf

De berekening van de prijs van de installatie begint uiteraard bij de zonnepanelen zelf. Vandaag zijn er 2 belangrijke soorten:

Polykristallijne zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen: polykristallijn Deze panelen hebben een blauwe schijn en kleine vierkante zonnecellen. Ze zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen, maar hebben ook een lager rendement. Heb je genoeg plaats, dan zijn polykristallijne zonnepanelen prijs-kwaliteit de beste keuze. Ze presteren ook beter in diffuus licht, wat typisch Belgisch is.

Monokristallijne zonnepanelen

Hoeveel kosten zonnepanelen: monokristallijn Deze panelen halen het beste rendement, maar zijn ook 10 tot 15% duurder dan hun polykristallijne concurrenten. Ze profiteren ook meer van direct zonlicht. Wanneer de ruimte beperkt is, zijn monokristallijne zonnepanelen een goede manier om jouw energieproductie op te krikken.

Voor de volledigheid geven we ook mee dat er dunne-film zonnepanelen bestaan. Hoewel ze zo’n 20% goedkoper zijn, zijn ze niet zo populair. Door het lage rendement heb je namelijk veel ruimte nodig om genoeg energie op te wekken.

Ten slotte zijn er nog grote prijsverschillen qua merk. Topmerken zijn Sunpower, SolarWorld, LG en Trina Solar. Eén zonnepaneel brengt bij hen gemiddeld 260 à 300 wattpiek op. Vraag dus bij je leverancier na welke zonnepanelen hij gebruikt.

Hoeveel kosten zonnepanelen: Polykristalijn

Polykristalijne zonnepanelen halen niet het beste rendement, maar zijn wel goedkoop.

2. Het verbruik

Vooraleer je zonnepanelen legt, moet je jouw verbruik in kaart te brengen. Een doorsnee gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 4.000 kWh per jaar. Betekent dit dat een installatie van 4.000 kWh plaatsen voldoende is om in je eigen verbruik te voorzien?

De realiteit is ingewikkelder. Het rendement van zonnepanelen is nooit 100%. Om de opbrengst van zonnepanelen te berekenen vermenigvuldigen we het verbruik met 0,9. De opbrengst wordt dan uitgedrukt in Wattpiek (wp). Om 4.000 kWh te produceren heb je dus een installatie van 4.500 Wp nodig.

3. De beschikbare oppervlakte

Je budget mag nog zo groot zijn, je moet nog altijd genoeg plaats hebben om de zonnepanelen plaatsen. Afhankelijk van de zonnepanelen die jij kiest, moet je meer of minder plaats voorzien. Hieronder vind je een uitgewerkt voorbeeld voor 4.000 kWh of 4.500 Wp.

Opbrengst per paneel (Wp)Richtprijs per paneelAantal panelenTotale OppervlakteVoorbeelden
260 Wp€ 2301727,5m²Canadian Solar CS6P-260P
Renesola JC260M-24/Bb
SolarWorld SW 260 mono
290 Wp€ 3501525 m²Suntech Solar STP290S-20/Wew
Trina Solar TSM-290 DC05A.08(II)
335 Wp € 5501320 m²Sunpower SPR-X21-335-BLK

Beperkte beschikbare ruimte kan je dus compenseren door zonnepanelen met een hoge opbrengst te plaatsen, en vice versa.

4. De prijs van de omvormer

De omvormer is een cruciaal onderdeel van de installatie. Het vormt de gelijkstroom om in wisselstroom, zodat je de geproduceerde elektriciteit kunt gebruiken.

De prijs van de omvormer hangt af van het vermogen van jouw installatie:

  • Kleine installatie van 1500kWh: € 650
  • Normale installatie van 4000kWh: € 1.250
  • Grote installatie van 6000kWh: € 2.000

Hou er wel rekening mee dat een omvormer na ongeveer 10 jaar aan vervanging toe is. AEG, SMA en Mastervolt zijn enkele bekende namen in de wereld van de omvormers.

plaatsen van zonnepanelen

Het leggen van de zonnepanelen is meestal in minder dan één dag geklaard.

Hoeveel kosten zonnepanelen nu?

Met deze gegevens – de prijs van de panelen, het aantal panelen en de omvormer – kunnen we degelijke richtprijzen opstellen. Voor het plaatsen van de panelen moet je ongeveer € 1.000 extra rekenen. Op die manier komen we aan deze richtprijzen voor een zonnepaneelinstallatie van 4.500 Wp:

  • 260 Wp panelen: € 3.910 (panelen) + € 1.250 (omvormer) + € 1.000 (plaatsing) = € 6.000
  • 290 Wp panelen: € 4.900 + € 1.250 + € 1.000 = € 7.150
  • 335 Wp panelen: € 7.150 + € 1.250 + € 1.000 = € 9.400

“Ho maar”, hoor ik je al zeggen, “wat met dat dekselse prosumententarief?” Het klopt dat je € 416 per jaar betaalt aan de overheid, maar je besparing ligt gemiddeld een pak hoger: tot 1.250 euro voor een installatie van 4.500 Wp. Op die manier heb je de investering meestal binnen 10 jaar terugverdiend. En aangezien de huidige zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan, maak je nog 15 jaar winst.

Vind je zonnepanelen nog altijd een dure investering? Dan helpt de overheid je een handje. Die deelt namelijk goedkope energieleningen uit. Op die manier wordt het veel makkelijker om van zonne-energie te profiteren. Bent u helemaal overtuigd? Vul dan het formulier in en ontvang gratis offertes van zonnepaneleninstallateurs.