Vochtige muren? Oorzaken, gevolgen en oplossingen

Vochtige muren
Vocht in de muren? Je bent niet de enige. Vochtige muren zijn een vaak voorkomend probleem. Het zorgt niet alleen voor structurele schade aan het huis, maar brengt ook de gezondheid van jouw gezin in gevaar. Gelukkig zijn er vochtspecialisten die je voorgoed verlossen van jouw vochtprobleem.

In totaal zijn er 3 grote oorzaken van vochtige muren die elk op hun eigen manier behandeld moeten worden:

Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is de meest voorkomende oorzaak van vochtige muren. Als de onderkant van de muren vochtig aanvoelt en er zich na verloop van tijd vochtplekken vormen, dan heb je meer dan waarschijnlijk prijs. Ook bij loshangend behang en beschadigd pleisterwerk moet er een alarmbelletje rinkelen.

De oorzaak van opstijgend vocht ligt haast altijd bij de waterkering – of beter het gebrek eraan. Het grondwater baant zich via de fundering een weg naar de muren. Opstijgend vocht negeren is geen oplossing, want door de schimmelvorming is het ook een bedreiging voor de gezondheid van jou en je gezin.

[/column]

[accordion collapsible=”true” closed_bg=”#faf5f5″ title_color=”accent1″]
[pane title=”

Oplossing?

” background_image=””]

Opstijgend vocht kan je op 2 manieren bestrijden. Enerzijds is de muren injecteren de goedkoopste oplossing, waarbij de vochtspecialist voor een chemische waterkering zorgt door een substantie in de gevel te spuiten.

⇒ Prijs: € 100 à € 150 per m²

Anderzijds kan je ook een fysiek vochtscherm laten aanbrengen door de muur te onderkappen. Dit is een drastische, maar wel een zeer doeltreffende oplossing.

⇒ Prijs: € 100 tot € 150 per lopende m


[/pane]
[/accordion]

2. Vochtige muren door condensatievocht

Condensatievocht heb je eigenlijk in elk huis, omdat wij zelf de oorzaak ervan zijn. Koken, douchen, wassen… er komt altijd condens vrij. Maar wanneer die vochtige lucht niet weg kan, beginnen de problemen. Het gevolg zijn schimmels en vochtplekken op de muren en aangedampte ramen van vochtige ruimtes (keuken, bad- en slaapkamer).

De oorzaak van condensatievocht is bijna altijd dezelfde: een falende ventilatie. Daarom is het bijvoorbeeld van cruciaal belang om isoleren te combineren met ventileren. Anders kan het vocht geen kant op en kweek je vochtige muren.

[accordion collapsible=”true” closed_bg=”#faf5f5″ title_color=”accent1″]
[pane title=”

Oplossing?

” background_image=””]

Ventileren is het sleutelwoord. De ramen openzetten en ventilatieroosters plaatsen is een goed begin, maar niet altijd genoeg. Daarom is er mechanische ventilatie. Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen. Laat je bijstaan door een vochtspecialist, die de beste ventilatie voor jouw huis zoekt.

⇒ Prijs: € 1.500 tot € 8.000 (sterk afhankelijk van het gekozen ventilatiesysteem)


[/pane]
[/accordion]

3. Doorslaand vocht in gevel

Niet alleen de binnenkant van de muren krijgt het hard te verduren, ook via de buitengevel ontstaan er soms vochtproblemen. Vooral oudere huizen kampen hiermee. Via scheuren in de stenen of de voegen sijpelt het regenwater in de muren. Die kunnen het water op een gegeven moment niet meer slikken, waardoor de binnenmuren vochtig worden. Dan spreken we over doorslaand vocht. Het resultaat zijn schimmels en vochtplekken.

[accordion collapsible=”true” closed_bg=”#faf5f5″ title_color=”accent1″]
[pane title=”

Oplossing?

” background_image=””]


Meestal kiest men ervoor om de muren te impregneren. De gevel wordt behandeld, waardoor het een waterafwerend jasje krijgt als het ware. Het is eenvoudige én goedkope oplossing.

⇒ Prijs muren impregneren: € 8 tot € 15 per m²

Is de gevel in te slechte staat, dan loont het de moeite om voor een nieuwe gevelbekleding te kiezen. Hoewel dit een dure oplossing is, biedt het wel de kans om de woning op te frissen en tegelijk van isolatie te voorzien.

⇒ Prijs nieuwe gevelbekleding: € 30 tot € 300 per m² (sterk afhankelijk van de gekozen gevelafwerking)


[/pane]
[/accordion]

Kamp je met vochtige muren?

Snel actie ondernemen is de boodschap. Niet alleen voorkom je onherstelbare schade aan de muren, maar bescherm je ook de gezondheid van je gezin. Wie zijn vochtige muren niet onmiddellijk aanpakt, riskeert bovendien een erg dure rekening, die kan oplopen tot boven de € 10.000 !

Daarom brengen wij van Renovatie-Gids.be je snel in contact met erkende vochtbestrijders uit jouw buurt. Zij geven je professioneel advies en maken een eerlijke prijs voor je op. Alle info over op de maat gemaakte prijsoffertes vind je hier. En geen paniek, deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.