Vocht in kelder

Vocht in kelderVocht in kelder: Ontdek de 5 beste oplossingen

Er staat water in jouw kelder! Een uitspraak die je liever niet hoort, in welke context dan ook. Als de letterlijke uitspraak van toepassing is bij jou en je hebt inderdaad te maken met een natte kelder, dan hebben wij de 5 beste oplossingen voor jou op een rijtje gezet:

  1. Ventileren van de kelder
  2. Muren injecteren
  3. Bekuipen van de kelder
  4. Kelder drainage
  5. Verstevigen van de kimnaad

1. Ventileren van kelder

Meestal wordt er bij een kelder niet aan gedacht om deze correct te verluchten. Dit is echter heel belangrijk en noodzakelijk om deze ruimte vochtvrij te houden. Het correct ventileren van een kelder lost problemen zoals te hoge luchtvochtigheid, muffe geur, vochtige muren, schimmels en nog veel meer op.

Een kelder correct verluchten kan op veel verschillende manieren. Luchtroosters in de kelder kunnen op strategische plekken worden geïnstalleerd, uiteraard uit het bereik van regenwater zodat dit de kelder niet in stroomt. Ook het plaatsen van een pvc buis die uitmondt in de buitenlucht is een goede oplossing

2. Muren injecteren

Bij vochtproblemen in de muren wordt het probleem aangepakt door de muren te injecteren met een gel. Aquaplan en Dryzone zijn vochtwerende vloeistoffen die worden ingespoten in de muren. Uiteraard moeten er eerst enkele gaten worden geboord in de muren. Dit gebeurt op strategische plekken zodat de muren vochtvrij blijven. Uiteraard mogen er geen scheuren of andere gaten in de muren zitten zodat de vloeistof niet kan wegvloeien.

De kostprijs van het injecteren van muren kan sterk variëren, reken op €100 tot €180 per strekkende meter. Deze prijs hangt af van de kostprijs en hoeveelheid van de gebruikte producten, de dikte van de muren en uiteraard het aantal vierkante meters.

3. Bekuipen van de kelder

Veel mensen gebruiken de kelder als een extra leefruimte. Hierdoor is het van uiterst belang dat de kelder zo goed mogelijk vochtvrij wordt gehouden. Niemand wil namelijk tijd doorbrengen in een natte kelder. In dit geval wordt kelderbekuiping aangeraden.

Het woord spreekt voor zichzelf: de vloer en de muren van de kelder worden waterdicht gemaakt waardoor een een waterafstotende kuip ontstaat. Na het bekuipen van de kelder is deze helemaal waterdicht. Het bekuipen van de kelder gebeurt met cement. De cementering gebeurt in verschillende fases en lagen zodat de kelder absoluut waterdicht blijft.

4. Kelderdrainage

drainagesysteem kelder
Een drainagesysteem verzamelt al het grondwater in een reservoir dat via een dompelpomp alles afvoert.

Deze oplossing werkt met een afvoersysteem. Een pomp of membraan vangt water in de kelder op en voert dit af. Er wordt aangeraden deze oplossing te gebruiken in combinatie met een correcte verluchting van de kelder. De kelder zal echter wel niet waterdicht zijn zonder vocht.

Het type drainage hangt af van de plek waar het vocht binnendringt. Zo kan er randdrainage gedaan worden bij de kimnaad. Vloerdrainage en wanddrainage zijn ook types van drainage.

Elke soort drainage komt met zijn eigen techniek en installatiewijze om het vocht zo goed mogelijk aan te pakken op de specifieke plek waar het binnendringt. Vraag steeds advies van een expert bij het kiezen van het juiste systeem. 

5. Verstevigen van kimnaad

kimnaad kelder
De kimnaad van de kelder is de hoek tussen de muur en de vloer. Vaak onstaan vochtproblemen hier.

Een kritiek punt in de kelder is de kimnaad. Dit is de overgang van muur naar vloer. Als de kimnaad te zwak wordt dan zal er vocht de kelder kunnen binnendringen. Dit kan echter verholpen worden door de kimnaad te verstevigen met een waterafstotend middel die over de kimnaad wordt gelegd. Hierdoor wordt de kelder opnieuw vochtvrij.

Het verstevigen van de kimnaad is een heel snelle en effectieve oplossing in vergeleken met veel andere oplossingen. Ook qua kostprijs is deze oplossing zeer verschillend ten opzichte van de anderen. Deze methode is namelijk veel goedkoper.

Het waterdicht maken van een kelder laat je best doen door een vakman. 

Vind een vochtbestrijder in jouw buurt