Muren impregneren: stappenplan en prijzen

De gevel bepaalt de uitstraling van je woning. Om gezondheidsproblemen te voorkomen maar ook je eigen comfort te garanderen is het van belang dat deze goed beschermd blijft. Sneeuw, regen en temperatuurwisselingen stellen je gevel inderdaad meer dan eens op proef. Het is dus niet opvallend indien je gevel geconfronteerd wordt met vochtproblemen.

Om dit te vermijden is je muren impregneren een efficiënte oplossing. In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je jouw muren moet impregneren. Zo ben je nog jarenlang beschermd tegen veranderde weersinvloeden en vochtige binnenmuren.

Doorslaand vocht is gevaarlijker dan je denkt

muren impregneren

Na opstijgend vocht is doorslaand vocht één van de meest voorkomende vochtproblemen. Poreuze stenen en een beschadigd voegwerk liggen hier gewoonlijk aan de oorzaak van. Vooral bij oudere gevels die al wat te verduren hebben gehad, maar ook bij gevels die naar het zuid-westen gericht zijn (hier valt namelijk het meeste regen op) is dit een frequent probleem.

Indien je dus geregeld last hebt van doorslaand vocht of indien je gevel vervuild is geraakt door aanslag van mossen, schimmels of algen kan je best je muren impregneren door een vochtwerende laag aan te brengen.

Zelf je muren impregneren? Zo doe je dat!

Wil je als preventiemaatregel je muren impregneren? Goed idee. Is er nog geen vochtprobleem te bespeuren en ben je een beetje handig, dan kun je dit gemakkelijk zelf aanbrengen. De werkwijze voor het impregneren van een buitenmuur gebeurt als volgt:

[accordion collapsible=”true” closed_bg=”#faf5f5″ title_color=”accent1″]
[pane title=”

1. Herstel eventuele schade

” background_image=””]

muren impregneren: gevel reinigen

Doorslaand vocht kan te wijten zijn aan een lekkende dakgoot. Voor je aan een herstelling begint kijk je best eens na wat de oorzaak van je vochtprobleem zou kunnen zijn.

Controleer eveneens dat de gevel zelf geen gebreken vertoont. Wil je deze impregneren, dan moet hij proper en in goede staat zijn . Indien er schimmels, mossen of zelfs kleine scheurtjes aanwezig zijn zul je je gevel vooraf  moeten reinigen en herstellen.


[/pane]
[/accordion]

[accordion collapsible=”true” closed_bg=”#faf5f5″ title_color=”accent1″]
[pane title=”

2. Breng het impregneermiddel aan

” background_image=””]

muren impregneren

Breng het impregneermiddel aan op je gevel

Breng vervolgens het impregneermiddel aan. Producten als aquaplan en Rubson zijn populaire producten op de markt waarmee je een snelle en efficiënte oplossing behaalt. Voor een oppervlakte van 10 m² heb je gewoonlijk 5 liter impregneermiddel nodig.

Voor het aanbrengen van het middel kan je een langharige schapenvachtroller of een drukspuit gebruiken. Ga systematische te werk. Begin bovenaan en werk zo naar beneden.

Let op! Impregneer je muren niet bij nat of vriesweer en hou eveneens je ramen en deuren gesloten zodat er geen dampen binnenkomen.


[/pane]
[/accordion]

[accordion collapsible=”true” closed_bg=”#faf5f5″ title_color=”accent1″]
[pane title=”

3. Laat de muur luchten

” background_image=””]

muur impregneren: laat de muur luchten

Laat de gevel luchten na impregnatie

Eenmaal de gewenste oppervlakte geïmpregneerd is, laat je deze best gedurende 30 minuten luchten.

Hou er rekening mee dat impregneermiddelen niet levenslang meegaan. Gewoonlijk beschermt het je muren 10 à 15  jaar vooraleer er een nieuwe laag aangebracht moet worden.


[/pane]
[/accordion]

Laat je muren impregneren door een vochtexpert

Indien het vocht zich al diep in de poriën van de bakstenen en voegen bevindt roep je best de hulp in van een ervaren vochtbestrijder. Afhankelijk van het vochtprobleem zal deze een oordeel vormen van de staat van je gevel en een aangepaste behandeling adviseren.

Hij zal tevens nakijken of je muur wel geschikt is voor impregnatie. Niet elke gevel is hier namelijk voor geschikt. Bestaat je gevel uit crepi, hout of baksteen, dan hoef je je echter geen zorgen te maken.

Hou er tenslotte rekening mee dat het impregneren van een muur niet feilloos is en dus geen definitieve oplossing biedt voor elk vochtprobleem. Indien je last hebt van opstijgend vocht, dan dien je hiervoor best je muur te injecteren.

Wat is de kostprijs om je muren te impregneren?

Het impregneren van muren is natuurlijk verbonden aan een kostenplaatje. Je hoeft je echter niet aan een hoge investering te verwachten. De kostprijs is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De oppervlakte: De staat van de gevel en de oppervlakte die behandeld moet worden vormen de voornaamste kosten bij het impregneren van je buitengevel. Gewoonlijk kan je je verwachten aan een prijs van 8 à 12 €/m²
  • Het impregneermiddel: Het impregneermiddel kun je terugvinden in alle prijsklassen. Gemiddeld zul je 6 à 10 €/m² hiervoor moeten uitbesteden.
  • De reinigings- en herstellingskosten: Dit is vaak de onvoorziene kost indien je gevel mossen, algen of vorstschade vertoont. Voor een reiniging mag je je verwachten aan een prijs tussen de 5 à 20€/m². De prijzen voor een herstelling is dan weer afhankelijk van de aard van de beschadiging.

Impregneer je muren en bescherm je huis in het koude seizoen

De totale kostprijs hangt uiteindelijk ook af of je al dan niet een vakman inschakelt om je muren te impregneren.  Wil je je gevel laten impregneren door een professionele vochtbestrijder? Wens je hier nog bijkomende informatie over? Vul dan zeker ons formulier in en we brengen je zo snel mogelijk in contact met een ervaren vochtbestrijder.

Ben je er nog niet helemaal uit met welk vochtprobleem je zit? Bekijk dan zeker ons artikel over de oorzaken en oplossingen van vochtige muren