Een muffe geur in huis? 5 tips om dit te voorkomen!

Muffe geuren ten gevolge van vocht brengen heel wat onaangenaams met zich mee. Dit vermijden of er zo snel mogelijk komaf van maken is voor ons persoonlijk welzijn dan ook aangeraden. Vooraleer je muffe geuren in huis wilt aanpakken dien je te weten wat de oorzaken hiervan zijn. Is dit te wijten aan een gebrekkige isolatie, onvoldoende ventilatie,….? Wij geven je alvast 5 handige tips mee.

Ventileer regelmatig je woning

Muffe geur in huis? Ventileer je woning

Muffe geuren zijn veelal het gevolg van een gebrekkig ventilatie. Onvoldoende ventilatie in een woning kan op termijn leiden tot kleine schimmelplekken op de muren. Dit kun je éénvoudig oplossen door de ramen, ook in de winter, zo’n 10 minuten open te zetten. Een andere optie is te opteren voor een mechanisch ventilatiesysteem.

Grondige reiniging van jouw interieur

Muffe geur in huis? Reinig je woning grondig

Lukt het jou niet om met natuurlijke ventilatie komaf te maken van deze nare luchtjes, dan kan een grondige reiniging van je interieur misschien wel noodzakelijk zijn. Schimmelplekken op de muren van je badkamer dienen, bijvoorbeeld, zo snel mogelijk behandeld te worden. Gelukkig bestaan hier een aantal handige huismiddeltjes voor zoals azijn, bakingsoda en essentiële oliën.

Plaats een mechanisch ventilatiesysteem

Mechanische ventilatiesystemen zorgen voor de continu aanvoer van verse binnelucht. Hoe dit in zijn werk gaat is afhankelijk van het ventilatiesysteem die je verkiest. De verzadigde lucht wordt zodoende op natuurlijke of mechanische wijze naar buiten afgevoerd worden en het systeem zal vervolgens voor de toevoer zorgen van verse binnenlucht. Ventilatieystemen kunnen noodzakelijk zijn om het vochtgehalte in huis in evenwicht te houden.

Voer de nodige isolatiewerken uit

Muffe geur in huis? Voer isolatiewerken uit

Blijven de muffe geuren aanhouden, dan zijn grotere renovatiewerken misschien wel aan de orde. Laat je hiervoor steeds adviseren door een ervaren vakman. Een gebrekkige isolatie kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van muffe geuren en vocht in huis.

Plaats een luchtontvochtiger

De luchtontvochtiger is meestal de meest éénvoudige oplossing bij het wegwerken van nare luchtjes. Deze toestellen worden voornamelijk gebruikt als de vochtigheidsgraad binnenshuis zich boven 60% of onder 40% bevindt.