Veranda bouwen | Tips, do’s & don’t’s

 
Veranda bouwen | Tips
Ga je binnenkort je nieuwe veranda bouwen? Je bent niet de enige. 1 op 4 Belgen heeft een veranda. Open veranda’s, pergola’s, terrasoverkappingen,…. de mogelijkheden zijn uitgebreid. Vooraleer je je in je project stort is het van belang dat je een aantal belangrijke criteria in overweging neemt. Waar moet je op letten? Welke valkuilen zijn er? En vooral: hoe krijg je waar voor je geld? Wij helpen je alvast op weg met onze checklist vol handige tips en aandachtspunten voor een geslaagd project. 

Waarvoor wil je een veranda bouwen?

Een logische, maar noodzakelijke vraag. Deze keuze zal namelijk zowel een impact hebben op de totaalprijs van je veranda als op de keuze van de verandaspecialist. Het is essentieel dat je goed nadenkt over de afmetingen, de oriëntatie, de verschillende vormen en de gewenste stijl. In geval van twijfel kan je steeds beroep doen op een architect die mee zal helpen om jouw veranda tot een concreet project af te werken.

Geef een antwoord op de volgende 5 vragen en het bouwen van je veranda wordt als het ware een kinderspel:

 1. Mag ik wel een veranda bouwen?
 2. Welke soort veranda wil ik bouwen?
 3. Welke materiaalsoort draagt mijn voorkeur?
 4. Hoe plan ik mijn veranda in?
 5. Wie is de beste specialist om mijn veranda te bouwen?

1. Mag ik wel een veranda bouwen?

Je zou het haast vergeten, maar een veranda bouw je niet waar en wanneer je wilt. Zo heb je altijd een meldingsplicht bij de gemeente.  30 dagen na die aanvraag mag je de werken automatisch starten, op voorwaarde dat de veranda:

 • Maximaal 40 m² groot is
 • Niet hoger dan 4 m is
 • De functie van de woning niet verandert.

In alle andere gevallen is een stedenbouwkundige vergunning verplicht. Voer je ook stabiliteitswerken uit, dan moet je een architect onder de arm nemen. Wens je hier meer info over, dan kan je steeds terecht bij de dienst ‘ruimtelijke ordening’ van je gemeente.

2. Welke soort veranda wil ik bouwen?

Een veranda en een veranda zijn twee. Er zijn verschillende soorten: klassieke veranda, leefveranda, orangerie, terrasoverkapping, … Bij de keuze van een veranda hangt alles af van jouw noden.

Zoek je een volwaardige leefruimte die je als keuken of living wil gebruiken? Dan zal een wateraansluiting in de bouwplannen voorzien moeten worden. Wil je in de lente heerlijk genieten van het voorjaarszonnetje maar in de winter het met sneeuw bedekte landschap bewonderen? Controleer dan even of de huidige verwarmingsinstallatie voldoende zal zijn om ook de veranda te verwarmen. Zo kan je overwegen om één of meerdere convertoren in de veranda te installeren, of zelfs over te schakelen naar vloerverwarming.

Veranda bouwen: extra leefruimte of ontspanningsruimte?

Voor een veranda waarvan je zowel in de zomer als in de winter van wilt genieten is isolatie een must. Zonder isolatie zal de veranda oververhitten in de zomer en ijskoud zijn in de winter. De ramen zijn hierbij cruciaal. Indien het budget het toelaat, neem dan hoogrendementsglas. Zo niet is dubbel glas met een zonnewering een goed alternatief.

Wie isolatie zegt, zegt ook ventilatie. Het verzekert de luchtkwaliteit en voorkomt vochtproblemen. Hierbij kan je kiezen om ventilatieroosters te plaatsen (die ingewerkt zullen worden in de ramen), elektronisch gestuurde zijvensters of speciaal ontworpen systemen.

In de laatste twee gevalen zal een elektriciteitsaansluiting nuttig zijn. De nodige elektriciteitskabels zullen dan vooraf in de structuur van de veranda ingebouwd worden. Misschien voorzie je best ook een aantal stopcontacten voor een staande lamp, een muziekinstallatie,….

Denk vooruit! Misschien wil je nu vooral een oase van rust bouwen, terwijl er binnen een paar jaar (klein)kinderen door de veranda rennen. De functie van de veranda verandert, dus wees voorbereid!

3. Informeer over de materiaalsoort, hun kenmerken en kwaliteiten

Dat je nu kiest voor een houten veranda, een aluminium veranda of een veranda uit PVC, informeer je vooraf goed bij de verandaspecialist over de kenmerken en de kwaliteiten van elke materiaalsoort.  Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus weeg jouw keuze goed af.  Houten veranda’s blijven de voorkeur genieten, hoofdzakelijk dankzij hun voordelen op gebied van isolatie.

In principe geldt er één gouden regel voor het buitenschrijnwerk: kies hetzelfde materiaal als de rest van de woning. Anderzijds is het ook een optie om voor contrast kiezen. Bouwstijlen combineren is een risico, maar in sommige gevallen pakt het goed uit. Het is en blijft tenslotte jouw beslissing.

4. Hoe een veranda inplannen?

Veranda bouwen: Plan je project vooraf goed in

Ook bij de locatie van de veranda sta je best even stil. Cruciaal is de zon. Een veranda in het zuidwesten is ideaal om te genieten van zonnige herfstavonden, maar in de zomer kan het wel erg warm worden.
Verder verdient de ondergrond aandacht, want een degelijke veranda bouwen begint bij de fundering. Voor een goede veranda is een stevige fundering nodig. Dit is één van de grootste valkuilen. Stel dus de volgende vragen aan de verandabouwer:

 • Zijn de funderingswerken in de prijs inbegrepen?
 • Voert hij/zij ze zelf uit of doet een andere aannemer dit?
 • Zitten er leidingen in de weg? (riolering, water, elektriciteit, …)
 • Is er een vochtscherm voorzien?

Tip! Plaats je veranda op een steunmuur. De steunmuur biedt meer stevigheid en is ideaal voor stopcontacten en radiatoren.

5. Laat je veranda bouwen door de beste veranda specialist

Met deze tips in het achterhoofd ben je klaar voor de volgende stap: een betrouwbare verandabouwer vinden. Zoek naar referenties, vraag welke werken hij/zij voor zijn rekening neemt en – het belangrijkst van allemaal – vergelijk verschillende offertes van verandabouwers. Er zijn immers grote prijsverschillen tussen verandabouwers. Bestudeer hun voorstellen en laat jouw veranda door de juiste aannemer bouwen.