Terugverdientijd zonnepanelen in 2024: hoe rendabel is het?

De vraag die meteen rijst bij zonnepanelen is hoe lang de terugverdientijd zonnepanelen bedraagt. In onderstaand artikel kom je meer te weten over de terugverdientijd en de verschillende factoren die er een invloed op hebben, evenals de prijs van zonnepanelen.

Extra info of advies nodig? Stel gerust je vragen via onze offertepagina en ontvang tot 5 gratis offertes tegelijkertijd.

Vraag advies en ontvang GRATIS offertes

zonnepanelen

Terugverdientijd zonnepanelen berekenen 2024

Hoeveel bedraagt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen in Vlaanderen?

Terugverdientijd is de tijd die nodig is om de kosten van een gedane investering te recupereren. Zonnepanelen zijn en blijven nog steeds een slimme investering. De jaarlijkse besparing op je energiefactuur, zorgt ervoor dat je zonnepanelen zich binnen een tijdsbestek van 8 à 10 jaar reeds terugbetalen.

Premies en subsidies mogen dan wel weggevallen zijn, de investering blijft interessant. De prijs van zonnepanelen blijft maar dalen omwille van groeiende concurrentie en betere productietechnieken.

Dankzij die dalende prijzen evolueert de gemiddelde terugverdientijd opnieuw in positieve richting. Meteen na afschaffing van premies en subsidies steeg de terugverdientijd naar zo’n 11 à 12 jaar.

Terugverdientijd laten berekenen?

Wil je de exacte terugverdientijd van je zonnepaneel installatie laten berekenen? Raadpleeg dan een zonnepaneel expert in je regio en ontdek of zonnepanelen iets voor jou zijn.

zonnepanelen leggen

Gevolgen afschaffing terugdraaiende teller en wegvallen prosumententarief

Vanaf 2021 is er geen terugdraaiende teller meer voorzien voor wie vanaf dan een installatie op zonnepanelen begint te gebruiken. Wel kom je ter compensatie in aanmerking voor een eenmalige premie van netbeheerder Fluvius, ter waarde van 5% van het rendement. De terugdraaiende teller kon je terugdraaien wanneer je meer energie opwekte dan verbruikte.

Het prosumententarief werd betaald door iedereen met zonnepanelen en een terugdraaiende teller. Consumenten betaalden de vergoeding voor het niet-gemeten deel van hun jaarlijkse elektriciteitsverbruik op het distributienet voor zonnepanelen, aangezien ook zij elektriciteit gebruiken.

Welke factoren hebben een invloed op de terugverdientijd?

Naast de initiële aanschafprijs zijn er nog een aantal factoren die de terugverdientijd kunnen inkorten of verlengen.

Rendement van de zonnepanelen

Het rendement van de zonnepanelen installatie heeft een hele grote invloed op de terugverdientijd, aangezien dit de manier is waarmee je de kosten van je jaarlijkse stroomfactuur kan drukken. Hoe hoger het rendement van je zonnepanelen ligt, hoe lager de energiekosten zullen uitvallen.

Soort zonnepanelen

Mono- en polykristallijn zonnepanelen zijn over het algemeen het meest energie-opwekkend. Voor monokristallijn zonnepanelen moet je dieper in je geldbuidel tasten, maar daartegenover staat wel dat ze een hoger rendement per vierkante meter halen dan polykristallijn zonnepanelen.

Locatie

De locatie heeft een aanzienlijke invloed op hoe hard de zon er schijnt en het aantal zonne-uren. In het westen van België zal je meer energie kunnen opwekken dan in pakweg centraal- of Oost-België.

Temperatuur

Zonnepanelen zijn afhankelijk van zon en niet van hoge temperaturen. Ze functioneren het best bij temperaturen die schommelen ronde de 25°C. Een hogere temperatuur heeft een nadelig effect op de werking.

Hellingsgraad zonnepanelen

Zonnepanelen komen het best tot hun recht bij een hellingshoek tussen de 30 en 40 graden. Wil je zonnepanelen op een plat dak? Dan kan je gebruik maken van een frame om de panelen de juiste hellingsgraad mee te geven.

Oriëntatie zonnepanelen

Zonnepanelen zullen efficiënter werken als ze naar het zuiden gericht staan. Je dient verder rekening te houden met hoe schaduw de inval van de zon kan verstoren. Neem zaken als bomen en schoorstenen zeker en vast in acht bij de plaatsing.

De elektriciteitsprijs

Om de berekening te kunnen maken van de terugverdientijd van een systeem met zonnepanelen, moet je weet hebben van de prijs die je zou hebben betaald als je woning geen eigen elektriciteit zou opwekken.

Aan de andere kant mag je niet uit het oog verliezen dat zonnepanelen vaak niet het volledige elektriciteitsverbruik van een kroost dekken en dat ook bij inactiviteit van de zonnepanelen elektriciteit blijft verbruiken.

Dat weegt door op de terugverdientijd, zeker met de digitale meter. Die registreert, net zoals een klassieke meter, je elektriciteits- of aardgasverbruik. Het verschil is evenwel dat een digitale meter eigenhandig verbruikersdata omtrent dat verbruik kan verzenden en ontvangen.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Wat is de gemiddelde terugverdientijd in België?

Zonnepanelen zijn jarenlang een interessante investering geweest, mede door de overheidssubsidies ervoor. Die subsidies zijn helaas in 2015 helemaal afgeschaft. Heeft dit effect op de terugverdientijd van zonnepanelen? Ja.

Zijn zonnepanelen daardoor geen goede investering meer? Toch wel! Maar hoe lang duurt het nu eer zonnepanelen terugverdiend zijn? Men spreekt vaak van een terugverdientijd van ongeveer 11 jaar, maar is dat ook zo? Bereken hier jouw terugverdientijd met onze zonnepanelen calculator.

Wat is Wattpiek?

Het begrip wattpiek (WP) geeft het vermogen van zonnepanelen in optimale omstandigheden weer. Een WP is het maximale elektrische vermogen dat één zonnepaneel kan leveren bij een standaardtemperatuur en -zonnestraling uitgedrukt in kilowatt.

zonnepanelen dak

Hoeveel bedraagt de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen in Brussel?

In Brussel krijgen houders van zonnepanelen nog groenestroomcertificaten gedurende 10 jaar. Zo krijg je als Brusselaar iets meer dan 250 euro per geproduceerde 1.000 kilowattuur.

Sinds 2018 werd het terugdraaien van de meter in Brussel wel afgeschaft, maar het rendement zou hoog moeten blijven als de prijs van de certificaten op het huidige peil blijft voor zonnepanelen. De terugverdientijd is in Brussel dus vrij kort: 6 à 8 jaar.

De terugverdientijd geeft enkel aan hoe lang het duurt vooraleer je de investering terugverdiend hebt. Dit geeft echter nog niet aan hoe je de opbrengst van je zonnepanelen kan berekenen. Hoeveel opbrengst heb jij door het plaatsen van zonnepanelen?

Wat is de prijs van mijn zonnepanelen?

Om te weten hoe lang het duurt voor je zonnepanelen zichzelf hebben terugbetaald, moet je de aanschafkosten zelf weten. Er zijn enkele factoren die hierin een rol spelen.

  • Welke soort zonnepanelen heb je? Er zijn 3 verschillende types die vaak worden ingezet. Eerst zijn er de iets duurdere zwarte monokristallijne panelen met een hoog rendement. Dan heb je ook de blauwe polykristallijne panelen. Als laatst zijn er de amorfe panelen die flexibel zijn.
  • Welke randapparatuur heb je daarnaast aangekocht? Een omvormer, een thuisbatterij en andere apparatuur hebben allemaal een invloed op het totale kostenplaatje.
  • Heb je de zonnepanelen zelf gelegd of heb je dit laten doen door een installateur? Hoewel een professionele installateur niet veel duurder is dan wanneer je zelf zonnepanelen plaatst, kan dit toch een verschil opleveren bij het berekenen van de alles omvattende kost.
  • Heb je aanspraak gedaan op een premie of subsidie die de totale prijs heeft doen dalen?
  • Wat is de levensduur van je zonnepanelen?

Meer weten? Ontvang gratis advies en offertes

Als je graag meer te weten wil komen over de totale investeringskost van zonnepanelen, dan raden we je aan om zoveel mogelijk offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken. Op die manier verwerf je een duidelijk beeld van de prijzen die in omloop zijn en ben je bij machte om de beste deal aan de meest scherpe prijs eruit te pikken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.