Kachel aansteken? Tips om schouwbrand te voorkomen

 
Schouwbrand voorkomen: herken de signalen
De lange warme zomer is voorbij… tijd om de kachels weer aan te steken. “Maar wees voorzichtig”, waarschuwt de brandweer. “In veel schouwen bleef stof en vuil zitten, en als dat achtergebleven materiaal begint te smeulen en in brand vliegt, zit je met een schouwbrand.” Deze tijd van het jaar hebben maar liefst één op de drie noodoproepen te maken met een schouwbrand. Nochtans is een schouwbrand gemakkelijk te voorkomen. In dit artikel geven we jou handige tips. Want een verwittigd man is er twee waard. 

Hoe ontstaat een schouwbrand?

Om een schouwbrand te voorkomen, moet je eerst begrijpen hoe een schouwbrand ontstaat. Je hebt te maken met een schouwbrand wanneer er brandbaar materiaal in het rookkanaal vuur vat. Wat kan er vastzitten in je schouw?

  • Afval. Er hoopte zich brandbaar materiaal op gedurende de periode dat de kachel niet werd gebruikt. Denk maar aan een vogelnest, een dode vogel, bladeren, takken, en zo meer.
  • Roetaanslag. Ook de verbrandingsresten, die zich tegen je schouwwand ophopen, kunnen gemakkelijk vuur vatten.

Hoe voorkom je een schouwbrand?

schouwbrand voorkomen
Een schouwbrand kan je gemakkelijk voorkomen. Lees onze tips!

We zetten enkele eenvoudige en belangrijke tips op een rij. Knoop ze in je oren. Want een schouwbrand voorkomen, is van levensbelang.

NOOIT DOEN!

Gebruik je kachel nooit om geverfd hout, afval, oud papier, karton, multiplex of spaanplaten te verbranden. Als je slecht hout of afval stookt, krijg je teerafzetting in je schouw. Op het moment dat de temperatuur in je schoorsteen hoog oploopt, kan de teer beginnen smeulen en vuur vatten. Een haard is geen grill

 

ALTIJD DOEN!
Het is belangrijk om de ruimte goed te verluchten. Laat jaarlijks je schouw reinigen door een schoorsteenveger. De meeste schouwbranden ontstaan door een nonchalant en slecht onderhoud. Klik hier om enkele offertes van schoorsteenvegers te vergelijken.

Hoe herken je een schouwbrand?

Hopelijk hoef je het nooit mee te maken, maar indien je (een combinatie van) volgende signalen opmerkt, heb je waarschijnlijk te maken met een schouwbrand. Het is van belang om onmiddellijk actie te ondernemen:

  • sterke rookontwikkeling (eventueel ook rook in je woning)
  • een bulderend geluid in de schouw
  • een gloeiend heet rookkanaal
  • een sterke roetgeur
  • hoge vlammen (eventueel ook uit de schouw)

Bel meteen naar de brandweer (noodnummer 112).

Tip! Gebruik nooit water om een schouwbrand te blussen. Je kan proberen om de brand te blussen met zand of zout, maar breng jezelf nooit in gevaar.

Een schouwbrand: beter voorkomen dan genezen!

Natuurlijk hoeft het zo ver niet te komen. Een jaarlijkse professionele onderhoudsbeurt van je schouw bespaart je deze problemen. Je doet er dus goed aan om contact op te nemen met een schoorsteenveger. Ken je niemand? Via deze link kom je vrijblijvend in contact met de beste schoorsteenvegers uit jouw buurt.

Tip! Kies voor een erkende schoorsteenveger. Enkel dan ontvang je een attest. Zo ben je meteen in orde voor de verzekering. Meer weten over de wetgeving en attesten? Lees dan hier verder!