Renovatielening voorwaarden: premieaanbod en tarieven
Ga je de badkamer renoveren, een nieuwe keuken zetten of een nieuw dak plaatsen? Wil je een stuk bijbouwen? Dan kan je opteren voor een renovatielening. Wat is de renovatielening en aan welke voorwaarden moet je voldoen? Je vindt het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.
Dankzij de renovatielening hoef je alvast niet meteen al je gespaarde geld op te gebruiken. Voor je een bankkantoor binnenstapt, leggen we je stap
voor stap uit wat deze lening omvat.
Wat zijn de voorwaarden voor een renovatielening?
Aan het verkrijgen van een renovatielening zijn enkele voorwaarden verbonden. Dat is ook het geval bij een woonlening. De bank zal kijken of je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je bent eigenaar van een woning
- Je hebt een bedrag tussen 37.000 en 50.000 euro nodig
- Bewijs dat je het geld gebruikt voor een renovatie of verbouwing (bestekken, plannen, bestelbonnen of facturen)
- Je wenst het bedrag terug te betalen binnen een termijn van 2 tot 10 jaar
Banken verkiezen ook meestal dat professionele vakmannen de werken uitvoeren. Je kan facturen voorleggen om te bewijzen dat je het bedrag echt voor je renovatie gebruikt. Wil je toch als doe-het-zelver aan de slag. Dat kan, maar dan moet je aantonen dat je het materiaal en de grondstoffen zelf hebt aangekocht.
Voor welke renovatiewerken kan je een renovatielening inzetten?
Er is een brede waaier van renovatiewerken waarvoor je een renovatielening kan aanvragen. Hieronder lijsten we de opties op.
Binnenshuis renovatie
Een renovatie binnen jouw woning kan aanzienlijk bijdragen tot je alledaags comfort. Soms zijn zulke werken zelfs uiterst dringend. Denk maar aan een dakrenovatie of aan de renovatie van je elektrische installatie. Voor deze situaties kan het heel handig zijn om te kunnen genieten van een snelle en voordelige lening.
Energetische renovatie
Onder die categorie vallen alle renovatiewerken die ertoe bijdragen de energieprestatie van een woning te verbeteren. Het kan bijvoorbeeld gaan om de vernieuwing van de thermische isolatie, de plaatsing van een warmtepomp, het vervangen van je ramen of zelfs de installatie van zonnepanelen.
Deze werken zijn goed voor de planeet en brengen daarenboven aanzienlijke energiebesparingen met zich mee.
Ingebouwde huishoudtoestellen
Energiebesparingen kan je daarnaast ook bevorderen door bijvoorbeeld je oude ingebouwde vaatwasser of wasmachine te vervangen door een beter presterend apparaat.
De aankoop van nieuwe ingebouwde huishoudtoestellen is namelijk ook een goede reden om een energielening aan te vragen.
Buitenshuis renovatie
Een renovatielening kan ook worden gebruikt voor werken in de omgeving van het huis, zoals in de tuin. Wie dus bijvoorbeeld zijn zwembad nog voor de zomer wilt verbouwen, maar daar nu niet de middelen voor heeft, kan een lening aangaan.
Uitbreidingswerken
Uitbreidingswerken hebben tot doel de oppervlakte van de woning te vergroten door er bepaalde structuren tegenaan te bouwen. Voorbeelden van uitbreidingswerken zijn de bouw van een veranda, een garage en een terrasoverkapping.
Aankoop bouwmateriaal
Voor de handige Harry’s die hun renovatiewerken zelf in handen willen nemen is het zeker interessant om een lening aan te vragen voor de aankoop van hun bouwstoffen. Op die manier kan je zeker genoeg materiaal aanschaffen voor al jouw renovatieprojecten.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een renovatielening?
Een renovatielening is interessant omdat het gaat om een flexibele lening. In het algemeen kent een bank zo’n lening op afbetaling gemakkelijker toe. Bovendien hoef je geen waarborg te geven en moet een notaris niet tussenkomen. Ook de dossierkosten zijn meestal beperkt.
Het grootste nadeel van een verbouwingskrediet is dat het duurder is. Je betaalt hogere intresten dan bij een hypotecair krediet. Ook zijn er een aantal wettelijke beperkingen, zoals voor de terugbetalingstermijnen.
Wanneer je naar de bank gaat voor een lening op afbetaling, moet je ook rekening houden met:
- Het minimum- en maximumbedrag dat een bank meestal oplegt: simulatie renovatielening
- Het bestek of expertiseverslag dat je moet voorleggen. Het kan dus zijn dat een professional langskomt om de verbouwingskosten in te schatten. Of soms moet je aannemer een bouwplan doorgeven.
Per bank kunnen de voorwaarden natuurlijk verschillen. Daarom neem je best je tijd om renovatieleningen te vergelijken.
Let op: geld lenen kost ook geld, uitgeleende bedragen dien je met een bijkomende rente terug te betalen.
Renteloos renovatiekrediet bij de Vlaamse overheid
Onder enkele bijkomende voorwaarden kan de rente die je bij je verbouwingslening moet betalen volledig door de Vlaamse overheid worden terugbetaald. Voor een renteloze renovatielening moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je bent eigenaar van het pand dat je wenst te renoveren.
- Het pand werd vanaf 2021 aangekocht.
- Het pand bevindt zich in het Vlaamse Gewest.
- De looptijd van het terug te betalen krediet is maximum 20 jaar.
- Het pand heeft een laag energieprestatiecertificaat (EPC). Voor een woning betekent dat het EPC-label E of F is. Voor een appartement volstaat een EPC-label van D, E of F.
- De aankoper heeft de intentie om met zijn lening de energieprestaties op te krikken. Concreet moet het EPC-label van de gerenoveerde woning na de renovatie op z’n minst een C-label halen, voor een appartement zelfs een B-label.
- De eigenaar moet de verbeterde label maximum vijf jaar na de lening kunnen voorleggen.
Om van dit voordeel te kunnen genieten mag je daarenboven niet bij elke bank een krediet aanvragen. De volledige lijst van alle financiële instellingen waar je een rentevrije lening aan kan vragen vind je terug op de website van de Vlaamse overheid. Indien je aan alle voorwaarden voldoet krijg je om het jaar je volledige rente terugbetaald door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).
Denk ook aan de groene renovatielening!
Wil je energiebesparende verbouwingswerken uitvoeren? Kijk dan zeker naar de groene renovatielening. Banken bieden voordeligere tarieven als je (gedeeltelijk) investeert in een groene renovatie. Dat kan gaan over een nieuwe zonneboiler, warmtepomp, hoogrendementsbeglazing
installeren, nieuwe isolatie, thermostatische kranen of zonnepanelen.
Let op voor de reserveringsprovisie
Bij een renovatie is het normaal dat je het geld in stukken gebruikt. Je hebt het geleende bedrag dus niet in één keer nodig. Bovendien betaalt de bank het geld uit in schijven, nadat je de facturen hebt gestuurd. Toch kan het zijn dat de bank je na verloop van tijd een reserveringsprovisie aanrekent. Dat kan een jaarlijks kostenpercentage zijn van rond de 0,10 %. Dat is dus eigenlijk een kost om het geleende bedrag opzij te zetten. Geld lenen kost ook geld.
Lopen de werken vertraging op? Ook dan kan je een reserveringsprovisie opgelegd krijgen. Je kunt de bank namelijk niet op tijd een factuur sturen. Je kan hierover soms wel onderhandelen met je bank!
Wat met de belastingen?
Onder voorbehoud van aanvaarding van je lening op afbetaling moet je ook rekening houden met de belastingen. Een lening die dient om je huis te kopen, te behouden of te verbeteren kan je van de belastingen aftrekken. Daar valt dus ook een isolatiepremie onder – als je ze alleen gebruikt voor een renovatie.
Maar let op: als de schijf van woningaftrek al vol is, zal je geen extra voordeel krijgen. Voordat je aan een renovatie begint, onderzoek je ook beter eerst of je in aanmerking komt voor een belastingkorting of renovatiepremie.
Met deze tips ben je al goed geïnformeerd om te kiezen voor een renovatielening. Nu is het aan jou! De eerste belangrijke stap is gratis offertes aanvragen bij verschillende gecertifieerde aannemers. Zo kan je
gemakkelijk de verschillende offertes vergelijken. Dat zal je helpen om de juiste aannemer te kiezen. Zo wordt je renovatie een pak goedkoper.