Zo wordt de renovatiepremie vereenvoudigd in 2022

De verwarring omtrent de verschillende renovatiepremies zorgden voorbije jaren voor onduidelijkheid bij de populatie. In 2021 zijn er een aantal aanpassingen gemaakt aan de verschillende premies. Toch zal de grootste verandering pas zichtbaar zijn in 2022. Hierbij zal een vereenvoudiging zichtbaar zijn bij de renovatiepremie. 

2021 veranderingen 

Al wachtend op de nieuwe renovatiepremie kan je andere premies aanvragen bij je renovatiewerken.

Vanaf 2021 kan je een label premie aanvragen wanneer je ervoor kiest om je woning te renoveren voor een verbeterd energielabel. Dit wil zeggen dat je je woning energiezuinig renoveert en naar een energielabel van A, B of C evolueert. Hoe hoger de verandering van je energielabel hoe hoger de premie zal zijn. Hiernaast heeft de Vlaamse Overheid besloten dat je naast de label premie een renteloze lening kan aanvragen dat tot 60.000 euro kan gaan. 

Ook de nieuwe premie voor zonnepanelen kan je aanvragen, indien je zonnepanelen laat installeren tussen 2021 en 2024. Deze premie kan oplopen tot 1500 euro afhankelijk van je investering. De gevraagde voorwaarden zijn: dat het een nieuwe installatie is en dat de woning een bouwaanvraag van minstens 1 januari 2014 heeft. 

Bij de sloop en herbouw premie krijgt het verlaagd btw-tarief een uitbreiding. Begin 2021 is er besloten dat er in heel België het verlaagd btw-tarief wordt aangerekend bij sloop en herbouw werken. Deze premie kan aangevraagd worden indien het je eerste en eigen woning is, dat je er minstens 5 jaar na de werken blijft wonen en indien de woonoppervlakte maximaal 200 vierkante meter bevat. 

Als laatste blijven de premies omtrent dak en zoldervloerisolatie van toepassing maar ook de premies voor warmteboilers, warmtepompen en zonneboilers kan je in 2021 aanvragen. 

Verandering in premie 

In de laatste 2 jaren zijn de aanvragen omtrent renovatiepremies gedaald met meer dan 42%. De complexiteit van de aanvragen zorgen ervoor dat veel mensen de premie gewoonweg niet aanvragen. Hiernaast zijn er veel mensen niet op de hoogte van de premies waarop ze recht hebben. 

De Vlaamse Overheid heeft daarvoor besloten dat er in 2021 een aantal veranderingen komen. Deze gaan over de bestaande premies ter gevolge komt er in 2022 een aaneensluitende renovatiepremie. De bestaande energie en renovatiepremies zouden gebundeld worden in één woning renovatiepremie. 

2022 

De nieuwe aanvraag is mogelijk vanaf 1 januari 2022. Toch zijn er een aantal belangrijke factoren waarover de Vlaamse Overheid nog een beslissing moet nemen. Zo weten ze nog niet specifiek hoe de renovatiepremie er zal uitzien. Het komende jaar gaan ze hierrond werken zodat ze eind 2021 de nodige informatie kunnen geven aan de Belgische populatie. 

De informatie dat wel werd doorgegeven omtrent de nieuwe renovatiepremie is dat het bedrag zal afhangen van het inkomen van de aanvrager. Momenteel zorgt de huidige regeling ervoor dat verbouwers de premies niet aanvragen door de moeilijkheid omtrent de aanvragen en de nodige stappen die je moet volgen bij het invullen van de aanvraag. Hiernaast is het zelden duidelijk of je in aanmerking komt voor een premie. Ook op welk bedrag je eventueel recht hebt en welke werken meegetelt zijn, zorgen voor problemen. 

De nieuwe vereenvoudigde premie heeft als doel de verbouwers opnieuw gemotiveerd en gestimuleerd maken om de premie aan te vragen. Hiernaast is het van belang dat verbouwers de juiste informatie omtrent de aanvraag krijgen.