Tiny Houses: een te mooie realiteit?

Waarom zou je huren, bouwen of kopen wanneer je een Tiny house kan kopen? Het fenomeen dat vanuit Amerika komt is nu ook in België te zien. Het klein huisje heeft al het comfort van een werkelijke woning en is verplaatsbaar aan de hand van wieltjes. Maar wat is de werkelijkheid achter dit fenomeen? 

Werkelijke woning maar wel beperkt

De Tiny house biedt exact hetzelfde als een vaste woning. De mogelijkheid op slaapkamers, badkamer, keuken, woonkamer of nog opbergkasten zijn allemaal mogelijk. Er is ook de mogelijkheid om met de laatste technologieën te leven zoals internet of de televisie. Je kan er ook voor kiezen om “off the grid” te leven. Dit aan de hand van zonnepanelen, regenwaterrecuperatie of nog composttoilet.

Wat er ontbreekt in deze woningen is de oppervlakte. In Nederland mogen de woningen een maximum aan 50m2, hebben maar de meeste Tiny houses gaan maar tot 28m2. In België is het moeilijk om een concreet antwoord te geven op de maximum oppervlakte. De meeste woningen gaan tot 22m2. Omdat de Tiny Houses op wieltjes gezet worden, en dus verplaatsbaar zijn, geldt de wegenwet. Dit wil zeggen dat wanneer een woning verplaatst wil worden, de maximum afmetingen als volgt moeten zijn: 

  • Lengte: 12 meter
  • Hoogte: 4 meter
  • Breedte: 2.5 meter

Ook het gewicht van de Tiny House is belangrijk en mag maximum 3.5 ton wegen wanneer deze verplaatst wordt met een aanhangwagen.

Wat zegt de Belgische wet? 

Omdat dit fenomeen gloednieuw is in België is de wet hieromtrent nog vaag. In België moet er nog besloten worden of deze Tiny woningen deel uitmaken van gewone woningen, tuinhuizen, een gebouw van een andere woning of nog caravans en mobilhomes. Het is belangrijk om zich correct te informeren bij de gemeente waar het Tiny House zou geplaatst worden. Sommige gemeenten werken met speciale bouwvergunningen om je Tiny House op een grond te mogen zetten. 

Een ander probleem rondom deze woning is de domiciliëring van het goed. In de Belgische wet staat er geschreven dat er een minimum van 18m2 per persoon moet zijn. Tiny Houses zijn gekend voor hun kleine oppervlakte waardoor dit niet aan de voorwaarden voldoet. Ook is het moeilijk om voor deze woningen een officieel adres te krijgen waardoor de domiciliëring bij iemand anders geplaatst zal worden.  

De kost van een Tiny House

De prijs van een Tiny House is afhankelijk van wat er gebouwd wordt. Factoren waarvan de prijs afhangt zijn bijvoorbeeld het aantal kamers, de grootte van het huis, de opbergingen en de afwerkingsgraad van de woning. De prijzen variëren tussen  20.000 euro, voor de goedkoopste woning, en 55.000 voor de duurste huizen. De gemiddelde kost voor een Tiny house ligt rondom de 42.000 euro.

Naast de kosten voor de bouw van de woning zijn er nog andere kosten die de koper moet aangaan. Namelijk een verzekering voor het goed, een brandverzekering (alhoewel deze niet verplicht is ). Kosten die niet aangerekend worden voor Tiny Houses zijn bijvoorbeeld het kadastraal inkomen.

Tiny Houses geven dus meer financiële vrijheid, maar deze woningen zijn niet voor iedereen gemaakt. Het is belangrijk om zich correct te informeren rondom wat mag en wat niet mag. Momenteel werkt de overheid aan de wetgeving rondom Tiny Houses zodat hierover meer duidelijkheid kan komen.