Nieuwe Vlaamse renovatiepremie : wat verandert er voor u?

Nieuwe vlaamse renovatiepremie

Badkamerrenovatie, nieuwe ramen en deuren, dakwerken, gevelwerken, … voor wie zijn woning al eens gerenoveerd heeft of aan het renoveren is klinkt de Vlaamse renovatiepremie en Verbeteringspremie zeker niet onbekend in de oren.

Wie van de Verbeteringspremie nog wilt genieten zal zich echter moeten haasten. Deze smelt vanaf 1 februari namelijk met de Vlaamse renovatiepremie samen in één renovatiepremie. Maar wat verandert er nu concreet?

Nieuwe renovatiepremie: een overzicht

Nieuwe vlaamse renovatiepremie

Wat zijn de voorwaarden van de nieuwe renovatiepremie?

Aangezien er steeds meer overlap was tussen beide premies, is de beslissing tot één overkoepelende renovatiepremie niet onlogisch. Maar welke woning kan nu nog aanspraak maken op de nieuwe renovatiepremie? Wat zijn de inkomensvoorwaarden?

1. Welke woningen kunnen de nieuwe renovatiepremie aanvragen?

Dit zijn de twee voornaamste voorwaarden:

 1. Uw woning moet minstens 30 jaar oud zijn
 2. U bent eigenaar van de gezinswoning*

* Als eigenaar van een gezinswoning kunt u enkel de premie aanvragen indien u niet over een tweede eigendom beschikt.

2. Welke werken komen in aanmerking voor de renovatiepremie?

De nieuwe renovatiepremie kan aangevraagd worden voor 4 types werken: Ruwbouw, buitenschrijnwerk, dakwerken en technische installaties.

U kan per categorie een premie aanvragen op voorwaarde dat de kostprijs van de renovatie minimum €2.500 bedraagt. Laat u de werken uitvoeren via een aannemer dan vallen zowel de materiaalkosten als de werkuren binnen de kostprijs. Als doe-het-zelver kan u enkel de materiaalkosten inbrengen.

3. Is er een inkomensgrens?

Wilt u de nieuwe renovatiepremie aanvragen, dan moet uw inkomen zich inderdaad onder een bepaalde drempel bevinden. Deze is afhankelijk van de gezinsituatie. Indien de premie in 2020 wordt aangevraagd, zal er rekening gehouden worden met het inkomen van 2017. Deze kunt u terugvinden op de belastingsafrekening van 2018.

 • Alleenstaanden: Het maximuminkomen bedraagt €4.870. Voor alleenstaanden met een laag inkomen ligt het plafond op €31.340. Voor samenwonenden ligt deze op  €43.870.
 • Samenwonenden en alleenstaanden met één persoon ten laste: Binnen deze gezinssituatie ligt de lat op €62.670 + €3.510 per extra persoon ten laste

Wat is het bedrag van deze nieuwe renovatiepremie?

Dit bedrag verschilt afhankelijk van uw inkomen. Standaard bedraagt deze 20% van uw factuur (excl. BTW) met een maximum van €2.500 per categorie.
Gezinnen met een laag inkomen genieten echter van gunstigere voowaarden. In dit geval bedraagt de premie 30% van het factuurbedraag met een maximum van €3.333. Bovendien geniet u sowieso al van een minimumpremie van €1.250 bij het indien van een factuur van maximum €2.500 per categorie.

Hoe vraag ik de nieuwe renovatiepremie aan?

U kan de premie eenvoudig aanvragen vanaf 1 februari 2019 via de website wonenvlaanderen.be. Hou nog wel rekening met volgende voorwaarden voor u de aanvraag indient:

 • De factuur van de renovatiewerken mogen niet ouder zijn dan twee jaar
 • De renovatiewerken zijn al volledig uitgevoerd
 • U moet woonachtig zijn op het adres waar de werken uitgevoerd worden

Vraagt u in 2020 de nieuwe Vlaamse renovatiepremie aan, let dan ook op volgende criteria:

 • Per categorie kan u slechts één aanvraag indienen om de 10 jaar
 • Een tweede aanvraag kan u enkel en alleen maar indienen 1 jaar na de eerste aanvraag
 • U kan bij uw eerste aanvraag slechts 2 categorieën indienen

Voor gezinnen met een laag inkomen liggen de aanvraagvoorwaarden dan weer flexibeler:

  • U kunt al bij uw eerste aanvraag 4 categorieën indienen
  • U krijgt 10 jaar tijd om een tweede aanvraag in te dienen
  • Als bij de tweede aanvraag uw maximuminkomen boven het plafond gestegen is, zal u echter nog maar van een premie van 20% van het factuurbedrag kunnen genieten

[UPDATE]: Verbeteringspremie afgeschaft!

Het grootste verschil tussen de Vlaamse renovatiepremie en de Verbeteringspremie was voornamelijk dat er voor deze laatste geen eigendomsvereiste was.

Viel u uit de boot voor de Vlaamse renovatiepremie, omdat u eigenaar was van twee woningen, dan kon u nog tot 31 mei 2019 een aanvraag indien voor de Verbeteringspremie. Maar op heden is dit dus geen optie meer.