Dit zijn de nieuwe en verhoogde renovatiepremies in 2021

2021 is een uitstekend jaar om je huis te renoveren. Er zijn namelijk een heleboel interessante financiële steunmaatregelen waar je gebruik van kan maken. Zo werden de premies voor nieuwe beglazing en buitenmuurisolatie verdubbeld, geldt de labelpremie nu voor alle eigenaars en kan je een 100% renteloze renovatielening aangaan. Lees dit artikel dus aandachtig als je binnenkort gaat renoveren!

Nieuwe en verhoogde renovatiepremies 2021

Overzicht financiële steunmaatregelen

5.000 euro labelpremie, nu voor alle eigenaars

Wie een huis heeft met een slechte energieprestatie en dat binnen de vijf jaar renoveert tot een label A, B of C, kan een EPC-labelpremie aanvragen. Deze premie bestond al voor nieuwe eigenaars; wie een woning koopt, krijgt of erft. Maar sinds dit jaar kunnen ook bestaande eigenaars van een woning met een slechte energieprestatie deze premie krijgen.

Het bedrag van de premie hangt af van het behaalde label. Heeft je woning een label E of F en renoveer je het binnen de vijf jaar naar een label A, B of C, dan krijg je respectievelijk €5.000, €3.750 of €2.500.

Belangrijk om de premie te kunnen aanvragen is dat je voor en na de werken een EPC laat opmaken door een energiedeskundige type A.

Zoek je een betrouwbare aannemer die geen stukken van mensen kost?

Zoek hier de renovatieklus die je nodig hebt en vul het formulier in om offertes op maat aan te vragen. Vergelijk vrijblijvend en bespaar zo tot wel 30%.

👉 Gratis offertes ontvangen

Renteloze renovatielening tot 60.000 euro

Word je in 2021 eigenaar van een woning met een slechte energieprestatie? Dan kan je dit jaar van de Vlaamse overheid een renteloze renovatielening krijgen tot 60.000 euro om je huis binnen 5 jaar energiezuiniger te maken. Voorwaarde is dat het gebouw ‘wonen’ als hoofdbestemming heeft. Naast de gezinswoning komt ook een tweede verblijf of investeringspand om te verhuren in aanmerking.

Je sluit deze lening af bij je bank aan dezelfde rentevoorwaarden als je hoofdkrediet. De Vlaamse overheid betaalt je dan jaarlijks een rentesubsidie uit zodat de lening renteloos is.

Net zoals voor de labelpremie, moet je een EPC-attest kunnen voorleggen. Enkel woningen met label E of F komen in aanmerking. Voor appartementen is dat D, E of F. De renovatie moet af zijn binnen de 5 jaar nadat je de woning hebt gekocht. Je moet dan opnieuw een EPC-attest laten opmaken om je nieuw behaalde label aan te tonen.

Je kan maximaal 60.000 euro renteloos ontlenen indien je tot label A renoveert. Bij renovatie tot label B of C kan je respectievelijk tot 45.000 euro en 30.000 euro renteloos ontlenen. Koop je een appartement en renoveer je tot label A, dan kan je maximaal 45.000 euro renteloos ontlenen en tot 30.000 euro voor label B.

Wie vanaf 2021 een woning erft of geschonken krijgt, kan bij het Energiehuis in zijn regio een gelijkaardige renteloze lening aanvragen, de energielening+.

Premie ramen verdubbeld in 2021

Nieuwe ramen? Je premie verdubbelt

Ga je in een bestaande woning nieuwe ramen plaatsen? Kies dan voor hoogrendementsglas. De basispremie voor isolerende beglazing is dit jaar namelijk verdubbeld van 8 naar 16 euro per m²!

Deze premie kan je aanvragen bij Fluvius en geldt voor woningen die vóór 1 januari 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en waarbij de beglazing geplaatst en gefactureerd werd door een aannemer.

Wist je dat er in totaal 3 premies zijn voor ramen?

  1. Premie voor isolerende beglazing – 16 euro per m²
  2. Renovatiepremie voor vervanging glas- en schrijnwerk – 20-30%
  3. Totaalrenovatiebonus vanaf 3 energiebesparende maatregelen – maximum 4.750 euro

👉 Ontdek hier alle premies

Ben je op zoek naar nieuwe ramen?
Vergelijk hier gratis offertes en vind de specialist met de beste prijs-kwaliteit.

Ontvang GRATIS offertes voor nieuwe ramen

👆

Verdubbeling premie buitenmuurisolatie

Ook de premie voor het isoleren van je muren langs de buitenkant is dit jaar verdubbeld. Nu krijg je van Fluvius 30 euro per m² in plaats van 15 euro. Om in aanmerking te komen voor deze premie moeten de werken uitgevoerd worden door een aannemer en moet je huis vóór 2006 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. In geval van asbestverwijdering en isolatie wordt er nog een extra premie bovenop gegeven.

💡 TIP: Combineer gevelbekleding met buitenmuurisolatie

Wil je je gevel bekleden met crepi, spuitkurk of een ander type gevelbekleding? En heb je geen spouwmuurisolatie? Dan is dit de ideale gelegenheid om je gevel ineens langs de buitenkant te isoleren:

  • Zo bespaar je op je energiefactuur
  • Je geniet van de verdubbelde premie voor buitenmuurisolatie
  • Ook voor gevelbekleding is er een premie: de renovatiepremie van 20-30%

Op zoek naar een gevel- en/of isolatiespecialist?

👉 Vraag hier je offertes aan voor gevelrenovatie
👉 Vraag hier je offertes aan voor isolatie.

Nieuwe premie zonnepanelen

Wie vanaf 2021 zonnepanelen plaatst, krijgt tot 1.500 euro premie. Dit om het wegvallen van de terugdraaiende teller te compenseren. Met deze premie blijft de gemiddelde terugverdientijd van 10 jaar behouden en wordt er een rendement van 5% op 15 jaar gegarandeerd.

Nieuwe premie zonnepanelen 2021

Is het nog een goed idee om zonnepanelen te plaatsen? Hoe zit het met de terugleververgoeding? Vanaf wanneer verdwijnt de terugdraaiende teller? Is een thuisbatterij interessant? … In dit artikel beantwoorden we de 9 meestgestelde vragen over zonnepanelen.

Op zoek naar gratis advies en vrijblijvende offertes op maat van de beste specialisten in zonnepanelen?
Doe hier je aanvraag!

Ontvang GRATIS advies en offertes

👆

Sloop- en heropbouw nu 6% btw

Je woning volledig afbreken en heropbouwen? Dat wordt doorgaans aanzien als nieuwbouw, waardoor je 21% btw moet betalen. Maar onder bepaalde voorwaarden, betaal je slechts 6% btw:

  • Als de afbraak en wederopbouw in één keer gebeurt
  • Als de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt
  • In de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas
Maar van 1 januari 2021 t/m 31 december 2022 geldt dit verlaagde btw-tarief in het hele Belgische grondgebied! Het moet wel gaan om woningen die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning zijn van de koper of bouwheer en ze mogen maximum 200 m² bewoonbare oppervlakte hebben.

Kom je niet in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief? Dan kan je een sloop- en heropbouwpremie aanvragen.

‘Verhoogt mijn kadastraal inkomen als ik premies aanvraag?’

Tenslotte nog dit hardnekkig misverstand de wereld uithelpen. Neen, je kadastraal inkomen verhoogt níet voor het uitvoeren van energiebesparende renovatiewerken zoals het plaatsen van isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen of een energiezuinige ketel. Je kan dus gerust je premies aanvragen!

Je kadastraal inkomen verhoogt alleen als je het comfort van je woning verhoogt. Bijvoorbeeld als je je zolder ombouwt tot slaapkamer of een extra badkamer plaatst.