‘Prijsverschil zonnepanelen tot 30%. Vergelijken is de boodschap’

Invoering digitale energiemeter vanaf 2019

Het loont meer dan de moeite om prijzen voor zonnepanelen te vergelijken. Dat is de conclusie van Alex Polfliet (Zero Emission Solutions), Simon November (Test-Aankoop) en Eric De Decker (vzw Zonstraal) in De Standaard. ‘Het prijsverschil van zonnepanelen loopt op tot 30%.’

Met het einde van de subsidies kreeg de zonnepanelenmarkt rake klappen, maar de laatste jaren scheert zonne-energie opnieuw hoge toppen. De dalende prijs in combinatie met het steeds hogere rendement zorgen ervoor dat zonnepanelen ook zonder subsidies rendabel zijn.

Energieleveranciers en zonnepanelen

En dat is de grote energieleveranciers niet ontgaan. Zij doen er alles aan om mensen met zonne-energieplannen naar hun zonnepanelen te lokken. ‘En dat terwijl zonnepanelen prijzen vergelijken meer dan ooit de moeite waard is‘, zeggen de energiespecialisten in De Standaard.

Energieleveranciers EDF Luminus, Eneco en Engie Electrabel profileren zich als huizen van vertrouwen inzake energie. Na de zware subsidiëring van zonnepanelen was er immers een wildgroei aan installateurs, met alle cowboypraktijken tot gevolg. ‘Maar die tijden zijn voorbij’, stelt Alex Polfliet van het energieadvieskantoor Zero Emission Solutions.

Een andere techniek van de energieleveranciers: meteen een (indicatieve?) prijs op de investering plakken. Maar die prijzen lopen sterk uiteen: van 6.500 euro voor 16 panelen (EDF Luminus) – of is het nu 5.368 euro zoals in de herinneringsmail – tot 4.900 euro voor 14 panelen (Eneco).

Prijsverschil zonnepanelen - omvormer

Wie zonnepanelen koopt, moet zich informeren. Zeker wat betreft de juiste omvormer!

Prijsverschil zonnepanelen: Hoe vergelijk je de prijzen?

Dit prijsverschil in zonnepanelen illustreert meteen overduidelijk dat het meer dan de moeite waard is om prijzen te vergelijken. Maar er bestaan verschillende soorten zonnepanelen en omvormers, en zijn er rendementsverschillen. Vergelijken is dus niet makkelijk. Hoe herken je dan een goed voorstel?

1) Prijs per kilowattpiek

Consumentenorganisatie Test-Aankoop organiseerde in 2017 een groepsaankoop en vroeg toen heel wat prijzen op. Meestal schommelden die tussen 1.100 en 1.500 euro per kilowattpiek (kWp). Ter illustratie: een gemiddelde installatie heeft een capaciteit van 4 à 4,4 kWp.

Eric De Decker van vzw Zonstraal – een onafhankelijke belangenorganisatie voor zonnepaneleneigenaars – wijst dan ook op het belang van offertes vergelijken. ‘Wie een voorstel van meer dan 1.500 euro per kWp tekent, zal waarschijnlijk elders minder betalen. Maar het tegenovergestelde is ook waar. Een offerte die uitkomt op minder dan 1.000 euro per kWp, is te mooi om waar te zijn.’ Vaak gebruikt men goedkope omvormers van Chinese makelij en inferieure kwaliteit.

2) Aantal zonnepanelen vs eigen verbruik

Daarnaast waarschuwt De Decker voor aanbiedingen om meer zonnepanelen te plaatsen dan nodig is. Hoe meer zonnepanelen, hoe hoger de capaciteit van de omvormer. En dat heeft een serieuze impact op de prijs. ‘Voor zonnepanelen die op het westen gericht zijn, kies je beter een omvormer met een lagere capaciteit. Dat bespaart je meteen een grote kost.’ Kies dus niet voor het meeste, maar het beste aantal zonnepanelen.

3) Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is een uitstekend argument, maar wees op je hoede. Terugverdientijden van 7 tot 8 jaar moeten volgens De Decker met een stevige korrel zout genomen worden, want die zijn zeer optimistisch. Inclusief het prosumententarief en de omvormer verdienen zonnepanelen zich meestal na 11 jaar terug. Maar alles hangt natuurlijk af van de specifieke situatie.

Zonnepanelen kopen = zich informeren

Om de juiste beslissing te nemen komt het er dus op aan om je goed te informeren. ‘Denk goed na en neem daarna contact op met meerdere installateurs. Niet alleen via het aanbod van de energieleveranciers, maar ook met de zonnepaneleninstallateur in de buurt’, besluit De Decker. Zonnepanelen prijzen vergelijken is dus de boodschap!

Bron: De Standaard

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar wil je zonnepanelen plaatsen?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.