Logo Bobex
TAAL? NL / FR
premie ramen 2018

Premies voor ramen in 2019: zo kan jij ook besparen

Premie ramen en deuren
Zou jij graag besparen op energie? Dat kan! Investeren in nieuwe ramen biedt een uitstekend antwoord. Bovendien kom je in aanmerking voor interessante premies. Ook in 2019 zal het mogelijk zijn om een aanvraag in te dienen bij je netbeheerder en bij de Vlaamse overheid. Afhankelijk van de soort werken die je laat uitvoeren heb je recht op een mooie premie. Jaarlijks worden hier en daar wijzigingen doorgevoerd. Daardoor zijn de premie-regels een complex labyrint geworden. Nood aan een duidelijk overzicht? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

 1. Premies van je netbeheerder
 2. Vlaamse renovatiepremie
 3. Vlaamse verbeteringspremie
 4. Totaalrenovatiebonus
 5. Gemeentelijke premies
 6. Burenpremie

Eerst nog een handige tip! Wil je je graag een idee vormen van de kostprijs van je nieuwe ramen? Dat kan je snel en eenvoudig berekenen met deze gebruiksvriendelijke tool. En nu op naar ons overzicht van premies voor nieuwe ramen.

premie ramen 2018
Investeren in nieuwe houten ramen? Dan heb je recht op interessante premies

1. Premies van je netbeheerder in 2019

Om aanspraak te maken op een premie van je netbeheerder moet je voldoen aan twee voorwaarden:

 • Je investeert in hoogrendementsbeglazing in een bestaande woning of appartement.
 • Je ben aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006.

Welke premies kan je aanvragen?

 1. Laat je de werken uitvoeren door een aannemer? Dan krijg je een Premie voor Hoogrendementsglas van 10 euro per vierkante meter. Klik hier voor meer info.
 2. Neem je minstens drie energiebesparende maatregelen? Dan heb je recht op een Totaalrenovatiebonus. Hier lees je alles over deze premie. We lichten deze bonus ook toe in dit artikel (zie verder).
 3. Heb je ook het schrijnwerk van je ramen laten vervangen? En je muren laten isoleren? Dan maak je aanspraak op de Combinatiepremie. Verder lezen? Dat kan hier. Pas op: je kan deze premie niet combineren met de Totaalrenovatiebonus.
 4. Gaat het over een sociale huurwoning? Controleer dan hier of je aanspraak maakt op de Sociale beglazingsprojecten.
 5. Ben je een projectbegeleider? Maakte je minstens tien woningen energiezuinig? Dan kan je aanvraag indienen voor een Burenpremie. Je kan ook samen met negen andere eigenaars de handen in elkaar slaan (lees hieronder verder over de Burenpremie).

2. Vlaamse renovatiepremie voor nieuwe ramen

Door enkel of dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas, bespaar je al heel wat energie. Maar soms moet ook het schrijnwerk vervangen worden voor een optimaal resultaat. Als je woning minstens dertig jaar oud is, en je vervangt zowel het glas als het schrijnwerk van je ramen, kan je een aanvraag indienen voor de Vlaamse renovatiepremie.

De Vlaamse renovatiepremie bedraagt 20% of 30% van de kostprijs voor het buitenschrijnwerk. Om in aanmerking te komen voor de premie moet je voldoen aan enkele voorwaarden:

 • Je bent eigenaar van de woning.
 • Je voldoet aan de inkomensvoorwaarden. Voor aanvragen in 2019 zal gekeken worden naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van het tweede jaar dat voorafgaat aan de aanvraagdatum.
 • Je woning is minstens 30 jaar oud.
 • Je facturen zijn maximaal 2 jaar oud.
 • Je vraagt de premie aan na voltooiing en facturatie van de werken.

Dit lijstje is een beknopte samenvatting. Hier vind je een volledig overzicht van de voorwaarden waaraan je moet voldoen om de Vlaamse renovatiepremie aan te vragen. Neem alles rustig door. Zit je met vragen? Vraag dan zeker advies aan je ramenspecialist.


3. Vlaamse verbeteringspremie 2019

Doe je een paar kleinere investeringen? Dan kom je in aanmerking voor de Vlaamse verbeteringspremie. De premie voor buitenschrijnwerk bedraagt maximaal 1.250 euro. De voorwaarden hiervoor zijn:

 • Je vervangt zowel het glas als het schrijnwerk van je ramen.
 • Je woning is minstens 25 jaar oud.
 • Je voldoet aan de inkomensvoorwaarden.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden?  Hier lees je alles over de verbeteringspremie.

Let wel op! De Vlaamse regering liet weten dat de verbeteringspremie zal verdwijnen. Ze zal opgenomen worden in de renovatiepremie. Op dit moment is die beslissing nog niet doorgevoerd. We houden je op de hoogte.


4. Totaalrenovatiebonus

Je merkt het: investeren in nieuwe ramen, levert je flink wat financiële voordelen op. Heb je nog andere verbouwingsplannen? Dan heb je misschien recht op een Totaalrenovatiebonus, bovenop de premies van de netbeheerder. Dit zijn de voorwaarden:

 • Je voert minstens 3 energiebesparende renovatiewerken uit in 5 jaar.
 • Je investeert in dak-, muur- of vloerisolatie, hoogrendementsglas, een warmtepomp, een zonneboiler en/of een ventilatiesysteem.

Hoe meer renovatiewerken je combineert, hoe hoger je bonus.

INVESTERINGEN EXTRA BEDRAG VOOR EEN HUIS/APPARTEMENT
Vanaf 3 investeringen € 1.250 / 625
Vanaf 4 investeringen €    500 / 250
Vanaf 5 investeringen € 1.000 / 500
Vanaf 6 investeringen € 1.000 / 500
Vanaf 7 investeringen € 1.000 / 500

Bron: tabel van Eandis.be

Let wel op: om een premie te krijgen, moet je sommige renovatiewerken door een aannemer laten uitvoeren. Neem dus goed alle voorwaarden door. Hier vind je alle info over de Totaalrenovatiebonus.


5. Gemeentelijke premie ramen 2019

premie ramen 2018
Nieuwe ramen doen de waarde van je woning de hoogte in schieten. Maar maak ook maximaal gebruik van de premies waar je recht op hebt!

Ook sommige gemeenten en provincies geven een premie aan bewoners die investeren in hoogrendementsglas. Hiervan een lijst opstellen is onbegonnen werk, maar gelukkig is er de Subsidiemodule. Met deze handige tool vind je snel en eenvoudig alle premies die van kracht zijn in jouw stad of gemeente. Vul hier je gegevens in, en even later verschijnt er een duidelijk overzicht.


6. De Burenpremie

Tien of meer deelnemers uit dezelfde buurt kunnen samen een collectief renovatieproject opstarten. Ben jij van plan om nieuwe ramen te laten plaatsen? Misschien kan jij ook aansluiten bij negen anderen uit jouw buurt. Meld je aan als deelnemer op de website van je netbeheerder (Eandis of Infrax).

Een collectief renovatieproject wordt begeleid door een opgeleid projectbegeleider. Dankzij de collectieve aanpak worden de verbouwingswerken een stuk vlotter en goedkoper uitgevoerd. In ruil krijgt de projectbegeleider een Burenpremie. Deze premie bedraagt maximaal 400 euro per wooneenheid. Als deelnemer krijg je zelf geen burenpremie, maar je hebt wel recht op de premies van de netbeheerder. De projectbegeleider helpt je bij het aanvragen van deze premies.

Graag meer lezen? Hier vind je alle nodige info. Succes!


 

Premie ramenPremie ramen in 2019… Nog vragen?

Ben je van plan om nieuwe ramen te laten plaatsen in 2019? Haal het maximum uit je investering! Verzeker je ervan dat je alle premieaanvragen correct hebt ingevuld.

Zit je met vragen? Advies nodig? Een ramenspecialist uit je buurt kan je direct verder helpen. Hij is vertrouwd met alle premieaanvragen, óók de gemeentelijke premies.

Benieuwd naar de kostprijs van nieuwe ramen? Graag een offerte? Neem hier vrijblijvend contact op met een vakman. Hij beantwoordt al jouw vragen.