Zelf pleisteren? Vermijd deze 4 meest gemaakte fouten

Gipspleister egaal op een muur aanbrengen, kan je als gemiddelde thuisklusser best zelf. Het vereist wat meer vaardigheid dan schilderen, maar zeker geen professionele expertise.

Zelf pleisteren levert een mooie financiële besparing op, omdat er aardig wat arbeidsuren in gaan zitten. Een tweede voordeel is dat de bewegingsvrijheid en privacy van je gezin niet wordt beperkt door de aanwezigheid van externe werkers.

Pleisterwerk zelf uitvoeren betekent ook dat je het tempo van de klus volledig in eigen hand hebt. Je kunt bijvoorbeeld op je gemak elk weekend één muur aanpakken.

4 aandachtspunten bij het zelf pleisteren van muren

Zelf pleisteren: 4 aandachtspunten

Er zijn een aantal punten waarmee je rekening moet houden wanneer je een frisse laag gipspleister gaat aanbrengen op bestaand pleisterwerk of een onafgewerkte muur. Met de juiste aanpak ben je ervan verzekerd dat het nieuwe pleister goed hecht en in de toekomst geen barstjes krijgt of vochtplekken vertoont.

De volgende 4 aandachtspunten worden door doe-het-zelvers geregeld over het hoofd gezien.

Wil je je muren laten pleisteren door een vakman?

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Zorg voor een geschikte ondergrond

Voordat je begint met pleisteren is het belangrijk om na te gaan als de muur de juiste droogte heeft. Op een gladde muur (zwak zuigend) of poreuze muur (sterk zuigend) zal het nieuwe gipspleister niet optimaal hechten. De droogte van de ondergrond kan je eenvoudig testen. Strijk de muur nat met een blokkwast en kijk hoe lang het duurt voordat het water wordt opgezogen.

  • Duurt het ongeveer 5 minuten, dan is de muur in prima staat om een nieuwe pleisterlaag stevig te laten hechten.
  • Blijft het water aanzienlijk langer dan 5 minuten aan de oppervlakte, dan is de muur te glad. Je zult hem moeten voorbehandelen met een hechtmiddel.
  • Wordt het water al binnen 2 minuten opgezogen, dan is de muur waarschijnlijk poreus. Hij moet dan worden voorbehandeld met een fixeermiddel.

Pleister niet onder de waterkering

Muren hebben vaak een waterkering die voorkomt dat vocht uit de bodem omhoog trekt. Deze kering zit doorgaans enkele centimeters boven het niveau van je vloer, zowat halverwege de plint. Als je onder de waterkering pleistert, schakel je de werking van deze barrière uit.

Vocht kan dan gewoon via het pleisterwerk omhoog trekken en schimmelplekken op de muur veroorzaken. Stop dus minstens een halve centimeter boven de waterkering met pleisteren. Dankzij de plint wordt deze overgang volledig aan het zicht onttrokken.

Nieuwe pleisterlaag? Gebruik dunpleister

Het klinkt vreemd, maar gipspleister hecht minder goed op bestaand pleisterwerk dan op een nog niet gepleisterde muur. Het is dus verstandig om bij het herstellen van oud pleisterwerk de tweede laag zo dun als mogelijk te houden.

Kies voor 10 tot 12 mm pleister als de ondergrond egaal is, en voor ongeveer 15 mm als je oude pleisterlaag wat oneffenheden heeft. Bij een dikke, zware laag van 20 tot 30 millimeter loop je het risico dat het nieuwe gipspleister niet overal goed hecht.

Waterdichting in de badkamer

Normaal gipspleister is weliswaar waterwerend, maar niet volledig waterdicht. Voor natte ruimtes, zoals de badkamer, keuken en het washok moet je dus extra aandacht besteden aan de waterdichting. Dit kan door gebruik te maken van speciale gehydrofobeerde gipspleister of door eerst een waterdichte coating aan te brengen op de muur.

Zelf je muren bepleisteren? Zo ga je stap voor stap en correct te werk

Hoe zelf pleisterwerken uitvoeren?

Vraag advies aan een vakman

De voorbereiding

Dicht putten, scheuren en krassen in de muur met een vulmiddel en verwijder alle stof en vet. Behandel indien nodig de ondergrond met een geschikte primer (hechtmiddel of fixeermiddel). Zorg er ook voor dat alle niet te bepleisteren delen, zoals houtwerk, natuursteen en keramische bekleding, goed wordt afgedekt.

Gipsgeleiders en hoekbeschermers plaatsen

Het is aangeraden om gebruik te maken van gipsgeleiders en hoekbeschermers.

  • Gipsgeleiders begeleiden je reilat bij het gelijktrekken van de pleisterlaag. Zo is het pleister overal even dik. De profielen plaats je loodrecht tegen de muur op ongeveer 60 cm van elkaar (afhankelijk van de lengte van je afreilat).
  • Hoekbeschermers plaats je tegen de buitenhoeken van de muur en bij de vensterranden (indien aanwezig). Zo kan je het gipspleister mooi strak afwerken aan de hoeken en randen.

Tip: Maak vooraf een kleine hoeveelheid gipspleister aan om de gipsgeleiders en hoekbeschermers op hun plek te houden.

Gips aanmaken en aanbrengen

In een metselkuip giet je water en gipspoeder volgens de op de verpakking aangegeven mengverhouding. Meng het met een elektrische mixer (boor met roerijzer) totdat de massa klontvrij is.

Met een pleisterspaan breng je het gipspleister zo gelijkmatig mogelijk aan tegen de muur. De laag moet iets dikker zijn dan de diepte (dikte) van de gipsgeleiders. Het is beter om bovenaan de muur te beginnen en naar onder toe te werken.

Afreien en opschuren

Zodra een deel van de muur tussen twee gipsgeleiders bedekt is met pleister, gebruik je de reilat om het geheel glad te strijken. Na de eerste egalisatie met afreilat zullen er waarschijnlijk nog wat ’gaten’ in de pleisterlaag zitten.

Vul die met pleister en strijk de laag voor een tweede keer glad met de reilat. Als de muur helemaal af is, kan je de gipsgeleiders verwijderen en de openingen opvullen met pleister.

Afwerking

Zodra het gipspleister hard genoeg is, kan de afwerking beginnen. Met een plakspaan met schuurspons maak je de grote oneffenheden weg. Vervolgens gebruik je een metalen plakspaan om de oppervlakte mooi egaal af te werken.

Twijfel je om zelf je muren te bepleisteren? Vergelijk gratis offertes

Zelf pleisteren kan veel voldoening geven als de klus goed wordt uitgevoerd. Maar er zitten wat uitdagingen aan en het is best arbeidsintensief. Je kan dus ook kiezen om het werk over te laten aan een beroepsmatige stukadoor.

Zorg er in dat geval voor dat je de kosten zo laag mogelijk houdt door offertes van verschillende aanbieders te vergelijken. De prijs per m² (materiaal plus montagekosten) kan aardig uiteen lopen.