Dak ontmossen en coaten: Stappenplan en prijs

dak ontmossen en coaten

Waarom een dak ontmossen en coaten?

Beginnen algen en mossen zich op je dak te vormen, dan zullen de gevolgen niet te lang op zich laten wachten.

Eerst en vooral dien je er bewust van te zijn dat mosvorming de levensduur van je dak drastisch kan verlagen. Mosvorming zorgt er namelijk voor dat je dakpannen poreus worden, waardoor er op termijn scheurtjes en barstjes ontstaatn die tot waterinfiltratie kunnen leiden.

Doordat er lekken in je dak ontstaan zullen de stookkosten, en dus ook de energiefactuur, verhogen.

Alleen al voor de esthetische waarde van je woning, is dakontmossing geen overbodige luxe. Iedereen heeft namelijk baat bij een mooi en proper dak.

Wil je je dak ontmossen, dan laat je dat beter over aan een expert. Zij volgen onderstaand stappenplan wanneer ze een dak moeten ontmossen en coaten.

Dak ontmossen en coaten in 3 stappen

Stap 1: inspectie van het dak

Bij het ontmossen en coaten van een dak is de eerste stap voor elke dak-expert: inspectie van het dak. Een expert bekijkt jouw dak en gaat na hoe erg de schade is. Is het mos al diep doorgedrongen? Zijn er dakpannen beschadigd? Afhankelijk van de schade en de ondergrond moet de expert verschillende materialen en methodes gebruiken om het dak te ontmossen en te coaten.

Ook het materiaal van het dak is van belang. Ligt er asbest op het dak? Dan mag je zeker niet zomaar met een hogedrukreiniger te werk gaan. Meer zelfs, dat is bij wet verboden en schadelijk voor uw gezondheid! Bij ernstige schade moeten er ook andere werkwijzes gebruikt worden.

Stap 2: Dak ontmossen

Eens de inspectie gedaan is kan de dak ontmosser beginnen aan het ontmossen van het dak. Het mos van een dak verwijderen kan 2 manieren:
1. Moswerende producten / Chemische reiniging: Er bestaan verschillende moswerende producten op de markt. Doe-het-zelvers proberen vaak mos te bestrijden met azijn. Experts gebruiken vaak ook een product op basis van azijnzuur maar mengen hier vaak ijzersulfaten mee om uw dak niet te veel te beschadigen. Na het aanbrengen van het moswerende product zullen de mossen langzaam loskomen en verdwijnen. Wanneer beslist wordt om het dak chemisch te reinigen moet u achteraf dus wel regelmatig de dakgoten uitkuisen.

2. Dak ontmossen met hogedrukreiniger: De meest efficiënte manier is een hogedrukreiniger. Dit is wel niet toegestaan op elke ondergrond. Bij daken met asbest is dit verboden, wanneer uw dakpannen al beschadigd zijn is dit af te raden.

Stap 3: Aanbrengen van een coating

Na het reinigen van uw dak heeft het een beschermende coating nodig. Deze coating zorgt ervoor dat uw dak beschermd is tegen extra schade van regen of mos. Na het ontmossen brengt de expert een coating-laag aan. Deze laag is mat en doorschijnend maar water en vuilafstotend. Zo blijft uw dak nog jaren schoon én sterk. Wie zijn dak daarna regelmatig laat coaten kan de levensduur van de pannen verlengen.

Wat is de kostprijs voor het ontmossen en coaten van een dak?

De richtprijs voor het ontmossen ligt gewoonlijk tussen de € 9 en € 15 per m². Breng je er een extra coatingslaag op, dan loopt de prijs op tot zo’n € 30 à € 45 per m².

De prijs tussen beiden handelingen ligt nogal ver uit elkaar. Met een extra coatingslaag verleng je de levensduur van je dak echter aanzienlijk en hoef je niet jaarlijks of tweejaarlijks je dak te laten reinigen.

Op zoek naar een exacte prijs voor dakontmossing?

Je kan echter nog flink besparen op de totale kostprijs van je dakreiniging. Kies je een dakreiniger uit je regio, dan zul je alvast geen extra voorrijkosten moeten betalen.

Beslis je vooraf ook om verschillende offertes te vergelijken, dan kun je nog eens tot 30% besparen op de totale kostprijs. Offertes vergelijken is bovendien volledig gratis en vrijblijvend. Vul onderstaand formulier in en wij brengen jou in contact met de 5 beste dakreinigers uit de buurt.