Domotica: installatie, prijzen in België en belangrijke informatie

Ben je op zoek naar een bedrijf in België dat gespecialiseerd is in domotica? Of wil je meer inlichtingen inwinnen over de installatie van domotica systemen? In onderstaand artikel geven we je een woordje uitleg, inclusief de voordelen en de prijs. Je hebt ook de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij domoticabedrijven in heel België.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Wat is domotica?

Domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en het achtervoegsel -tique (verbonden met informatica). Domotica toepassingen verwijzen met andere woorden naar alle moderne technieken en technologieën die worden toegepast op het geautomatiseerde beheer van gebouwen. Met domotica worden anders gezegd de technologieën bedoeld waarmee je conventionele woning kan worden omgevormd tot een slimme woning. Het biedt je de optie de controle over de verschillende systemen in jouw huis te centraliseren en ze eveneens intelligent te maken.

Domotica heeft als doel je dagelijkse leven gemakkelijker te maken. Dankzij domotica worden bepaalde acties die je manueel uitvoert geautomatiseerd. Je hoeft er zelfs niet over na te denken.

domotica

Hoe werkt een verbonden huis?

Het huis van de toekomst bestaat al! Veel apparaten zijn nu met elkaar verbonden en gecentraliseerd via een bekabeld of draadloos communicatienetwerk. Er zijn verschillende oplossingen om jouw aangesloten objecten met elkaar te laten communiceren aan de hand van draadloze domotica.

Sensoren, afstandsbedieningen, spraakassistenten

Zodra je netwerk geïnstalleerd is, zijn de apparaten met elkaar verbonden. Je kan ze besturen en informatie krijgen vanuit het controlecentrum.

Meestal werken de aangesloten apparaten als aan/uit schakelaars op afstand. Je hoeft niet meer op te staan van jouw sofa om een straatlantaarn aan te doen of je jaloezieën te laten zakken: je kan de spraakassistent gewoon bevelen door hem rechtstreeks aan te spreken. Je kan deze acties ook besturen via jouw smartphone of tablet, jouw aangesloten horloge of eventueel je laptop.

Meestal zijn deze toestellen uitgerust met sensoren om automatische activering mogelijk te maken. Volumetrische sensoren (of bewegingsdetectoren) detecteren bijvoorbeeld warmteverplaatsingen in de lucht en bewegende massa’s. Er zijn ook temperatuur- en vochtigheidsvarianten, enz. Elk object reageert op zijn eigen manier, afhankelijk van de verschillende parameters die het kan opvangen.

Andere soorten apparaten maken activering op afstand mogelijk: ingebouwde modules die op muren moeten worden geplaatst, activeringsknoppen op het aangesloten object of op een contactdoos. Dit is afhankelijk van het communicatienetwerk dat je hebt gekozen om jouw slimme woning aan te sluiten. En natuurlijk kan je met afstandsbedieningen je apparaten op afstand beheren, zoals je dat vroeger met jouw tv deed.

Bestuur met je smartphone

De beste afstandsbediening zit nu op je smartphone. Vandaag de dag zijn domoticatechnologieën volwassen aan het worden: ze zijn heel goed geïntegreerd in de interface van onze mobiele toestellen. Omdat we deze apparaten dagelijks gebruiken en beheersen, is het bedienen van je verbonden huis intuïtiever dan ooit geworden. Met jouw smartphone kan je niet alleen de apparaten bedienen, maar ook heel eenvoudig geprogrammeerde acties (ook wel scenario’s genoemd) plannen.

domotica smartphone

Wat zijn de belangrijkste voordelen van domotica in jouw woning?

De voordelen zijn talrijk: er zijn verschillende redenen om je woning uit te rusten met slimme apparaten. In het algemeen hebben domotica-oplossingen tot doel je comfort en veiligheid te verbeteren en jouw energiefactuur te verlagen.

Beheer van energie en verwarming

Is domotica een gadget? Niets is minder waar. Met de evolutie van de technologie worden aangesloten apparaten steeds intelligenter. Zij passen zich aan je gebruik aan en leren om volgens jouw gewoonten te functioneren. Dit is vooral interessant als je energie wil besparen.

  • Een gekoppelde thermostaat werkt als een conventionele thermostaat met een temperatuursensor, behalve dat deze wordt aangevuld met een aanwezigheidssensor die reageert op je bewegingen. Hij leert te herkennen wanneer je werkt en wanneer je thuis bent, en past de temperatuur daarop aan. Hij kan ook op afstand worden bediend: als je bijvoorbeeld vroeg thuiskomt en een opgewarmd huis wil wanneer je arriveert. De sensoren kunnen ook herkennen of je jouw raam hebt opengezet en het niet langer nodig is om de verwarming aan te houden.
  • Slimme verlichting: de lampen detecteren je aankomst in de kamer en gaan aan wanneer je passeert. De helderheid wordt automatisch aangepast om je op het juiste moment van het juiste licht te voorzien. Ze begrijpen wanneer je er niet meer bent en schakelen uit om geen elektriciteit te verspillen.
  • Aangesloten ventilatiesysteem: afhankelijk van het niveau van CO2 en VOC’s (vluchtige organische stoffen) dat in huis wordt gemeten, past het zich aan zodat het niet op volle toeren draait als dat niet nodig is.
  • De besproeiing van de tuin is geautomatiseerd, waarbij rekening wordt gehouden met de weersvoorspelling. Op die manier wordt geen water verspild.

Om te beginnen zal het nodig zijn de eerste instructies te geven, zodat jouw installaties je daadwerkelijk leren kennen. Vervolgens zal het domoticasysteem in staat zijn je apparaten autonoom te beheren volgens jouw gewoonten en voorkeuren.

Ten slotte kunnen geconnecteerde toestellen je rechtstreeks op je telefoon informatie geven over jouw energieverbruik, zodat je dat beter in het oog kan houden. Algemeen wordt geschat dat je met een volledige domotica-installatie tot 30 % energie kan besparen.

Meer comfort in het dagelijkse leven

Andere slimme apparaten reageren automatisch om je dagelijks comfort te verbeteren.

  • Beheer van de openingen: de rolluiken gaan ‘s morgens vanzelf open voor een zacht ontwaken in het zonlicht, en de toegangspoort en de garagepoort zijn geautomatiseerd om te openen wanneer je passeert.
  • Aangesloten verlichting: pas de kleur en intensiteit van jouw verlichting op afstand aan, creëer lichtstemmingen naargelang het tijdstip van de dag en je gebruik van de ruimte.
  • Begeleidende muziek: je bedient ze met jouw stem en regelt het volume op afstand. Voorgedefinieerde geluidseffecten kunnen automatisch worden geactiveerd wanneer je langsloopt (in de badkamer bijvoorbeeld).
  • Huishoudelijke apparaten: het koffiezetapparaat past zijn recepten aan je wensen aan, jouw wasmachine waarschuwt je via een push-notificatie wanneer hij klaar is met draaien, een robot stofzuigt jouw huis wanneer je weg bent… De lijst is eindeloos! Vooruitgang is niet te stoppen.

Je kan je apparaten overigens tegelijkertijd bedienen. Programmeer een knop om je tv-avond met één druk te beginnen: de rolluiken in jouw woonkamer gaan dicht, het licht dimt, de tv gaat aan. Domotica is er om jouw comfort te garanderen en het gemakkelijker te maken om bepaalde, anders vervelende taken te regelen.

Veiligheid van goederen en personen

Naarmate ze zich in het huis vermenigvuldigen, worden de verschillende sensoren voor verlichting, deur- en raamopeningen, enz. door het beveiligingssysteem gebruikt om inbraak te detecteren. De sensoren worden gebundeld (ze werken samen) zodat je geen andere bewegingssensoren hoeft te installeren die alleen voor de veiligheid bestemd zijn. Dit zou niet erg coherent zijn voor een systeem dat je huis intelligent moet maken en het vermijdt vooral een surplus aan installatiekosten.

Het is ook mogelijk camera’s te installeren die je op afstand kan raadplegen via smartphone, of om jouw aanwezigheid te simuleren met een geprogrammeerd scenario wanneer je op vakantie bent.

Bovendien kunnen door de installatie van intelligente water- en gasdetectoren ongevallen worden voorkomen door de brandweer te bellen of de stroomtoevoer automatisch uit te schakelen.

Een revolutie voor personen met een mobiele beperking

De thuisomgeving is vaak de oorzaak van de meeste ongevallen bij ouderen of personen met beperkte mobiliteit. Domotica stelt deze mensen in staat om onafhankelijker in hun slim huis te wonen.

Bewegingsdetectoren in een gang kunnen bijvoorbeeld een langdurige afwezigheid van beweging detecteren en zo automatisch familieleden waarschuwen. Een persoon die gevallen is, kan ook alleen met de stem om hulp roepen als hij of zij zich niet meer kan bewegen.

Je huis kan kortom om verschillende redenen en in verschillende mate slim worden (het kan gedeeltelijk of volledig verbonden worden). Het is aan jou om te beslissen welke toestellen de investering waard zijn, afhankelijk van persoonlijk gebruik en budget.

Vraag gratis offertes aan voor domotica

domotica installatie

Zijn verbonden objecten gevaarlijk?

Beveiliging van gegevens en privacy

Kunnen apparaten ons dagelijkse leven overnemen? Kunnen inbrekers onze gegevens hacken om te weten te komen wanneer we weg zijn en in onze huizen inbreken? Zijn er risico’s verbonden aan de besturing van onze huishoudelijke apparaten door een computersysteem?

Laten we eerlijk zijn: elke technologie, wat het ook is, houdt altijd een risico in. Technisch gezien is het mogelijk om in te breken in jouw smart home-apparaten om er persoonlijke gegevens uit te halen of er zelfs de controle van over te nemen, hoewel dit soort scenario’s meestal fictief zijn. Het is daarom van groot belang je toestellen te beveiligen en te kiezen voor betrouwbare merken met een serieuze reputatie op het gebied van veiligheid.

Tegenwoordig hebben verschillende fabrikanten begrepen dat privacy voor veel van hun gebruikers een belangrijke kwestie is. Vaak heb je de mogelijkheid om te weigeren je gegevens met de fabrikant te delen. In de meeste gevallen worden ze niet eens opgeslagen. Alleen de gegevens die bestemd zijn voor het leren van de toestellen worden opgeslagen en beveiligd.

In principe zijn jouw aangesloten apparaten ontworpen om je veiligheid te verhogen (om je te beschermen tegen brand en inbraak bijvoorbeeld). Als je de nodige stappen hebt ondernomen om jouw netwerk goed te beveiligen, is het risico op inbraak eerder hypothetisch.

Heeft een verbonden huis respect voor het milieu?

Behuizingssystemen zijn ontworpen om duurzamer te zijn. Geprogrammeerde veroudering is echter altijd een risico voor elke technologie. Als dit belangrijk voor jou is, moet je op zoek gaan naar kwaliteit en merken die zich inzetten voor de duurzaamheid van hun toestellen.

Welke domoticabox moet je kiezen?

De domoticabox is de centrale eenheid die wordt gebruikt om de objecten te bedienen. Om een doos en een aangesloten object met elkaar te laten communiceren, moeten ze dezelfde taal spreken. Dit wordt het communicatieprotocol genoemd. In dit opzicht is de keuze van de doos doorslaggevend.

Er zijn veel criteria: connectiviteit, betrouwbaarheid, geïntegreerde technologie, compatibiliteit, kwaliteit van de interface, gebruiksgemak, prijs, design… Hetzelfde geldt voor merken: er zijn er zoveel dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken. Vooral omdat dit allemaal zo snel verandert.

Wij raden je aan onze domotica-experts te vragen je te helpen de juiste keuze te maken voor je box. Wij bieden een gratis, vrijblijvende offerte aan.

Hoe een domoticasysteem installeren?

Er zijn 3 belangrijke technologieën om jouw apparaten met elkaar te verbinden: bekabeld, draadloos en powerline.

  • De kabelnetwerktechnologie is nog efficiënter en betrouwbaarder omdat ze niet wordt beïnvloed door elektromagnetische interferentie. Het vereist echter werk van een elektricien om te installeren. Bijgevolg gaat dit gepaard met een groter budget. Deze technologie is het meest geschikt voor nieuwe gebouwen.
  • Draadloze technologie is eenvoudig te installeren en niet duur. Draadloze systemen zijn betrouwbaar en worden vaak aanbevolen voor degenen die hun huis willen aansluiten zonder het gedoe van een complexe installatie.
  • Powerline-technologie maakt gebruik van de stopcontacten die al in jouw huis aanwezig zijn om informatie tussen je aangesloten apparaten en het controlecentrum te verzenden. Deze technologie heeft ook lage installatiekosten.

Domotica: prijs in België?

De prijs van een domotica-installatie ligt tussen 5.000 en 20.000 euro (reken tussen 4 en 10 % van het bouwbudget voor een volledige installatie).

Domotica wordt steeds goedkoper, maar er blijft een zeker budget aan verbonden. De prijs zal afhangen van het type technologie en het aantal aangesloten apparaten. Een bekabeld netwerksysteem zal meer kosten dan een draadloos netwerk dat geen werkzaamheden vereist.

Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen voor domotica

domotica prijs

Vind het ideale bedrijf voor de installatie van jouw domoticasysteem

Voor je comfort, veiligheid en energieverbruik is domotica een interessante investering. Afhankelijk van jouw budget en verwachtingen met betrekking tot een dergelijke installatie kunnen onze deskundigen je zo goed mogelijk adviseren met het oog op een oordeelkundige keuze. Vraag in één klik een offerte aan op onze website en je ontvangt prijsvoorstellen van bedrijven gespecialiseerd in domotica over heel België.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Welke type elektriciteitswerken zoekt u?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.