Verbod op mazoutketels in 2021: wat zijn de alternatieven?

Vanaf 2021 komt er mogelijk een verbod op mazoutketels. Verwarm jij je woning nog met stookolie? Geen zorgen: je mag je bestaande mazoutketel voorlopig blijven gebruiken. “Het gaat om een verbod op de verkoop van mazoutketels”, luidt het. Maar wanneer je ketel aan vervanging toe is, ben je dus wel verplicht om op zoek te gaan naar een geschikt alternatief. De meeste oude verwarmingsketels zijn niet efficiënt en stoten te veel CO2 uit.

Verbod mazoutketels 2021

Verwarmen op elektriciteit is ontzettend duur. Maar er zijn nog andere mogelijkheden. In dit artikel bespreken we enkele interessante opties.

Mogelijke alternatieven:

 1. Aardgas
 2. Warmtepomp
 3. Pellets
 4. Hernieuwbare energie

1. Aardgas

De meest eenvoudige oplossing is overschakelen naar aardgas. Je kan je leidingen en verwarmingselementen voor mazout perfect hergebruiken voor verwarming op aardgas. Je moet wel investeren in

 • een nieuwe ketel (prijzen vanaf 3.400 euro)
 • aansluiting op het aardgasnetwerk (ongeveer 400 euro)

Maak je gebruik van een ondergrondse mazouttank? Dan komen deze kosten er ook bij:

 • verwijdering van de ondergrondse mazouttank
 • of opvulling van de mazouttank met zand of biologisch schuim

Is er geen aardgastoegang in jouw straat of dorp? Dan kan je overwegen om een bovengrondse of een ingegraven gastank te installeren. Deze zijn wel gevuld met propaan, niet met aardgas.

2. Warmtepomp

Een tweede optie is een hogetemperatuur lucht/water warmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor. Het grote voordeel? Een plug-in waterpomp kan je direct aansluiten op je huidige verwarmingsbuizen.

Nadeel is de hoge kostprijs. Reken op een prijs rond de 12.000 tot 16.000 euro. Dat is een flink bedrag, namelijk 50 tot 100 procent duurder dan verwarmen op mazout of aardgas. Maar… het is wel een slimme investering. Dankzij het hogere rendement van je nieuwe waterpomp verbruikt je installatie veel minder energie en dalen je kosten. Met een warmtepomp kies je voor een milieuvriendelijk verwarmingssysteem.

Gelukkig hoef je dit bedrag niet helemaal zelf op te hoesten. Je hebt recht op een interessante premie als je investeert in een warmtepomp.

3. Pellets

Veel mensen kiezen ervoor om over te schakelen op een milieuvriendelijke pelletkachel of biomassaketel. Het grote voordeel is opnieuw dat de leidingen compatibel zijn met de huidige leidingen van je mazoutverwarming. Een pelletkachel is bovendien

 • zeer gebruiksvriendelijk
 • programmeerbaar
 • zeer rendabel
 • CO2-neutraal
 • werkt autonoom

De nadelen? Je moet over voldoende ruimte beschikken om je pellets te bewaren. En die nemen nogal wat plaats in. Een pelletkachel

 • maakt nogal wat lawaai
 • vraagt veel onderhoud
 • is duur (reken op een budget tussen 2.000 en 6.000 euro)
 • heeft een kleine vlam

Staar je niet blind op de hoge kostprijs. Je hebt recht op premies bij de aankoop van een pelletketel. 

verbod mazoutketels 2021
Pellets zijn geperst onbehandeld afvalhout. Ze zijn 100% milieuvriendelijk.

Hernieuwbare energie

Met het Vlaamse energieplan zet de regering volop in op het verhogen van het aandeel hernieuwbare energie. Het verbod op de verkoop van mazoutketels is daar een logisch gevolg van. We maken allemaal deel uit van deze groene revolutie. Hoe kan jij je hierop voorbereiden? Bespreek jouw mogelijkheden, de tijd vliegt sneller dan je denkt!